In timp ce mii de oameni si-au pierdut locurile de munca, iar bugetarilor le-au scazut salariile, exista angajati ai statului care au jubilat in luna august, pentru ca au incasat stimulente pe doua luni. Presedintele Basescu a sustinut schimbarea ministrilor finantelor si muncii si din cauza ca au acordat stimulente subalternilor.

In Romania zilelor noastre exista bugetari tristi ca le-au scazut cu 25% veniturile din salarii, dar sunt si bugetari fericiti ca au incasat intr-o luna cat alti functionari ai statului in trei si cat alti lucratori din mediul privat in patru luni. In aceasta ultima categorie intra cei de la Fisc si unii dintre cei subordonati Ministerului Muncii. Presedintele Traian Basescu spunea dupa remanierea guvernului ca noii ministri pusi in functii la Ministerul Finantelor si la Ministerul Muncii ar trebui sa nu repete greselile predecesorilor lor referitoare la stimulentele acordate angajatilor celor doua ministere, astfel incat sa nu se mai dea acele drepturi banesti. Presedintele a subliniat atunci faptul ca angajatii statului, subordonati celor doua ministere, au incasat stimulentele pe doua luni. De atunci si pana acum, lucrurile nu s-au schimbat. Noii ministri nu au renuntat inca la stimulentele pentru subordonati, dar cei din teritoriu cred ca este doar o chestiune de timp.

Banii trag la... Finante

La nivelul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, luna august a fost "productiva". In plina recesiune, angajatii institutiei au primit stimulentele aferente lunilor iunie si iulie, aproape doua milioane de lei, mai exact, 1.986.321 de lei, potrivit datelor furnizate de DGFP. Teoretic, fiecare angajat ar fi primit, in medie, in august, cate 2.774 de lei. In realitate, lucrurile au stat altfel. Daca sefii institutiei au incasat sume cu patru cifre, cei mai mici (care nu au avut rezultate deosebite) s-au multumit cu cate 200 de lei, iar o singura persoana a primit doar 59 de lei. Restul angajatilor Fiscului au incasat mult mai mult. "Cele mai mari trei stimulente acordate in aceste luni au fost de 2.724 de lei, 2.496 de lei, respectiv 2.463 de lei, iar cele mai mici trei stimulente au fost de 59 de lei, 209 lei, respectiv 270 de lei", au precizat reprezentantii DGFP Dolj.

Finantistii se plang de salariile mizere

Un angajat bun al Fiscului, care are si vechime, si rezultate in activitate, a plecat acasa in august cu 4.000 - 4.500 de lei. Liderul sindical din institutie, Mitita Tudor, spune ca nu e mult: "Pentru importanta muncii unui inspector de la Finante vi se pare mult? Stiati ca la noi 250 de angajati au salarii brute sub 1.000 de lei si pleaca acasa cu 450 - 500 de lei? Din totalul de 716 angajati ai DGFP Dolj, doar 60 - 70 de persoane au salarii de pana la 2.000 de lei brut. Deci iau net mult mai putin", a spus Tudor Mitita. Liderul sindical a mentionat ca nu s-a primit nimic scris de la minister, dar ca toate semnalele sunt ca s-ar renunta la stimulente. Fiscul doljean a mai incasat stimulente si in iulie, dar aferente lunii mai, in suma de 1.057.782 de lei.

Casa de Pensii se eschiveaza cand vine vorba despre stimulente

Si la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Dolj s-au incasat stimulente, dar pana in iunie. Desi intrebarile adresate de GdS au fost cat se poate de clare, institutia pastreaza secretul asupra sumelor primite de angajati cu titlul de stimulente. "Procentul stimulentelor in 2010, raportat la fondul de salarii, a fost de aproximativ 0,4. Ultima luna de acordare a stimulentelor a fost iunie 2010. Baza legala de acordare a stimulentelor este Ordinul Ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, nr. 215/2009, conform caruia majoritatea salariatilor au beneficiat de respectivele drepturi banesti", au raspuns reprezentantii CJP Dolj.