Mii de craioveni figureaza in evidentele Directiei de Impozite si Taxe ale Primariei Craiova cu doua sau mai multe locuinte. Recordul este de 15 proprietati.
In timp ce multi tineri cauta disperati solutii sa isi cumpere o locuinta, exista mii de craioveni cu dare de mana care detin doua sau mai multe proprietati. Ei platesc impozite si de 300%, potrivit noii legislatii fiscale. Directia de Impozite si Taxe din cadrul Primariei Craiova a identificat peste 7.600 de persoane fizice care detin in oras de la doua apartamente in sus. In statistica nu sunt prinse persoanele fizice care au o locuinta pe teritoriul administrativ al Craiovei, dar mai detin proprietati si in alte localitati. In Craiova exista 102.530 de locuințe.

Un fel de Donald Trump mai mic

Potrivit directorului Directiei Impozite si Taxe, Sorin Marcu, daca anul trecut o persoana fizica (o femeie) detinea recordul de proprietati - 14 in total, dispuse peste tot in Craiova - anul acesta, recordul a fost imbunatatit de un barbat, care are pe numele lui 15 apartamente. Numele lui nu poate fi dat publicitatii, din cauza secretului fiscal, dar se stie doar ca barbatul este un dezvoltator imobiliar, care a construit locuințele pe persoana fizica. Impozitul platit de detinatorul celor 15 proprietati ajunge la 8.600 de lei anual, sustine Sorin Marcu.

Cat platesc proprietarii de lux

De la mijlocul anului trecut, proprietarii a doua sau mai multe locuinte trebuie sa achite impozite pe proprietate mult mai mari decat restul populației. Cine are doua proprietati plateste pentru a doua locuinta cu 65% mai mult decat pentru prima. Pentru a treia locuinta achita impozit de 150%, iar pentru patru sau mai multe - impozitul urca la 300%. Bogatasii urbei se numara printre persoanele care isi achita impozitele la timp, sustin reprezentantii Fiscului local. "Proprietarii care au mai multe locuinte achita cel mai bine impozitele locale si nu prea au intarzieri", a mai spus directorul Sorin Marcu.
Ford - in topul firmelor, dupa impozit

Daca dintre persoanele fizice suma cea mai mare platita intr-un an sub forma de impozit este de 8.600 de lei, firmele achita mult mai multi bani catre impozitele locale. In top se situeaza compania Ford, care achita anual impozite si taxe catre Primaria Craiova de sase milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane de euro). Pe locul doi este Electroputere Craiova, care achita impozite pe proprietati de doua milioane de lei. La egalitate, hipermarketurile real-, si Kaufland platesc anual cate un milion de lei catre municipalitate. Pe locul patru se situeaza centrul comercial Sucpi, cu impozite locale de circa 900.000 de lei pe an, iar pe locul cinci - Pan Group, cu 500.000 de lei pe an. Clasamentul a fost realizat de Directia de Impozite si Taxe.
Proprietari cu multe case
Datele de la Directia de Impozite si Taxe arata ca in Craiova exista 6.437 de oameni care detin cate doua proprietati. Alti 916 craioveni au cate trei locuinte, 222 au cate patru case, 62 detin cate cinci locuinte. De aici incolo, numarul lor scade. 33 de craioveni au sase case, 13 persoane fizice detin cate sapte imobile, in timp ce alti opt au cate opt si doar doi bogatasi detin cate noua. O persoana figureaza in evidente cu 14 locuinte si una cu 15.