Intrarea in impas a negocierii contractului colectiv de munca (CCM) de la Combinat, care a culminat cu esuarea concilierii conflictului de munca declansat de sindicate, ar putea avea consecinte neplacute asupra cistigurilor celor 15.000 de salariati de la Arcelor Mittal Galati. Astfel, este posibil ca acestia sa nu beneficieze in primele doua luni ale anului de nici o crestere salariala daca noul CCM nu va fi semnat pina pe data de 12 martie, cind se implinesc 90 de zile de la inceperea tratativelor dintre reprezentantii administratiei si ai celor patru sindicate: FSS Metarom Galati, Sindicatul Solidaritatea al Siderurgistilor (SSS), Forum si UTSL.

Potrivit procesului verbal semnat la inceputul negocierilor de reprezentantii celor doua tabere, s-a convenit ca toate drepturile de care ar urma sa beneficieze siderurgistii sa intre in vigoare de la 1 ianuarie, urmind sa fie acordate retroactiv, in cazul in care negocierea contractului colectiv de munca s-ar desfasura intr-o perioada de 90 de zile, in acest caz 12 decembrie - 12 martie. Astfel, daca noul CCM se semneaza pina pe data de 12 martie, prevederile acestuia, inclusiv cele legate de majorarile salariale sau alte drepturi salariale, ar intra in vigoare de la inceputul anului. Deoarece toate cele patru sindicate au declansat in urma cu doua saptamini conflictul de munca, negocierea contractului colectiv de munca fiind suspendata, iar concilierea conflictului de munca, desfasurata la Directia de Munca Galati, a esuat, salariile siderurgistilor ar putea sa se majoreze incepind cu data la care va fi semnat noul contract.

"Nu cred ca pina pe data de 12 martie vom semna noul contract colectiv de munca, in conditiile in care concilierea desfasurata la Directia de Munca a esuat, administratia mentinindu-si oferta initiala de crestere salariala de 7%, pe care nu am putut-o accepta. In aceste conditii majorarea salariala pe care o vom obtine in urma finalizarii negocierii contractului colectiv de munca se va aplica pe o perioada de 12 luni de la data inregistrarii acestuia. E mai bine sa obtinem o crestere salariala importanta pentru siderurgisti care sa fie valabila in urmatoarele 12 luni decit sa fi acceptat cresterea de 7%, propusa de administratie, care sa se fi aplicat de la 1 ianuarie", ne-a declarat liderul SSS, Gheorghe Tiber. Acesta sustine ca membrii Sindicatului Solidaritatea nu renunta la solicitarea de majorare a salariilor cu 35% si ca, la ora actuala, continua stringerea semnaturilor de la membrii de sindicat pentru declansarea unei greve de avertisment de doua ore, data protestului urmind sa fie stabilita luni.

Liderul sindicatului ULP, Ionica Pricope, ne-a declarat ca sindicatele afiliate la FSS Metarom isi vor stabili strategia pentru urmatoarea perioada, inclusiv daca si cind vor declansa greva de avertisment, in cazul in care pina pe data de 12 martie nu va fi semnat contractul colectiv de munca.

Scurt istoric al cererii si ofertei salariale

Negocierea noului CCM a fost marcata in acest an, in premiera, de doua lucruri: intrarea la negocieri a Sindicatului Solidaritatea al Siderurgistilor si mentinerea de catre administratie a aceleiasi oferte de majorare a salariului si in conditiile in care sindicatele au declansat conflictul de interese la Directia de Munca Galati, actiunea nereusind sa convinga conducerea Combinatului sa ofere mai mult de 7%. Astfel, administratia a avansat o crestere salariala pe care si-a mentinut-o categoric, in timp ce toate cele patru sindicate au cerut, in comun, in cadrul negocierii contractului colectiv de munca o crestere de 42%, iar in cadrul ultimei sedinte de conciliere fiecare a venit cu o alta solicitare de majorare, si anume de 26% - FSS Metarom Galati, 35% - Sindicatul Solidaritatea, si 20% - UTSL si Forum.

Astfel, in cele 90 de zile de la inceperea negocierii CCM, reprezentantii celor patru sindicate nu au reusit sa convinga administratia sa ofere o crestere salariala mai mare de 7% si ramine de vazut daca in cazul in care va fi declansata greva de avertisment sau cea generala sindicatele vor obtine majorarea salariala pe care o solicita.

In urma negocierilor purtate anul trecut salariile siderurgistilor au crescut cu 2% de la 1 ianuarie si cu inca 8% de la 1 octombrie.