Noua conducere a Ministerului Economiei si Comertului (MEC) are planuri marete cu industria romaneasca, si nu numai. Dupa ce s-a aruncat intr-o verificare la sange a tuturor contractelor incheiate de societatile din sistem sub domnia lui Dan Ioan Popescu, Codrut Seres a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca este foarte preocupat sa aduca o “structura si o gandire moderna“ in tot ministerul.

Seres, prietenul minerilor

Desi nu a fost instalat nici de trei saptamani, noul ministru al Economiei s-a laudat ca a vorbit deja cu oficialii Bancii Mondiale ca aceasta sa finanteze trei programe, toate destinate protectiei sociale a minerilor din Valea Jiului. Reamintim ca in prima jumatate a acestui an aproximativ 6.000 de mineri vor fi disponibilizati ca urmare a inchiderii minelor. “A fost prelungit pe inca un an vechiul acord cu Banca Mondiala“, a explicat Seres. Potrivit ministrului, ar fi vorba de un imprumut acordat Romaniei de catre institutia mondiala de finantare in valoare de nici mai mult, nici mai putin decat de 256 de milioane de dolari, iar toti acesti bani vor fi folositi pentru crearea de locuri de munca pentru disponibilizati. Conform celor spuse de ministru, programele se vor derula incepand cu jumatatea acestui an. Totodata, Seres a aratat ca vrea sa incheie toate privatizarile incepute de Dan Ioan Popescu si ca are in vedere scoaterea la privatizare intr-o perioada destul de apropiata de prezent a Societatii Nationale a Sarii si chiar a combinatului Oltchim Ramnicu-Valcea.

Contractele sunt verificate la sange

Mai multe contracte de furnizari de bunuri si de servicii incheiate de Electrica si Hidroelectrica in timpul cand Dan Ioan Popescu conducea ministerul, care au o valoare totala ce se ridica la cateva zeci de milioane de euro, sunt puse sub semnul intrebarii de noul ministru al Economiei. Seres a dat ieri si cateva exemple, pe care dupa cate spune le-a gasit chiar in actele detinute de Corpul de Control al fostului ministru. Este vorba despre un contract de achizitii de sisteme de arhivare electronica incheiat de Hidroelectrica cu firma Star Print. Contractul are o valoare de nu mai putin de 8 milioane de euro. Mai departe este vorba de doua contracte incheiate de Electrica. Unul prevede achizitia de accesorii de cablu de medie si joasa tensiune in valoare de 3,7 milioane de euro. Dar licitatia prevazuta de lege s-a facut prin negociere cu doar o singura sursa. Cel de-al doilea se refera la o achizitie de contoare in valoare de 18 milioane de euro, cumparate de la Luxten.

Impacarea cu Luca

Desi seful pe linie de partid al ministrului Seres, Dan Voiculescu, este cunoscut ca un inamic al liderului sindicalistilor de la Petrom, Liviu Luca, noul ministru al Economiei spune ca nu are nimic de impartit cu acesta. Mai mult decat atat, el a declarat ieri ca le va da angajatilor Petrom posibilitatea de a subscrie si de a primi circa 8% din capitalul social al OMV - Petrom.

Gafa politica sau nu...

Seres a mai aratat ca toti secretarii de stat si toti directorii societatilor aflate in subordinea sau sub coordonarea MEC vor fi pastrati sau numiti in functie doar in raport cu nivelul lor de competenta profesionala, si nu pe criteriul apartenentei la un partid politic sau altul. Mai mult, Seres nu exclude nici varianta angajarii unor directori sau a numirii unor secretari de stat care sa fie membri ai PSD.