Spitalul de Urgenta Craiova e de multe ori gazda unui spectacol nu tocmai placut: oameni suferinzi, raniti in diverse accidente. Sansa lor e de multe ori in mainile chirurgilor plastici.
Cand vin la Spitalul de Urgenta din Craiova, cei implicati in accidente care le-au afectat diferite suprafete ale corpului prin arsuri, taieri, zdrobiri sau care au avut ghinionul sa descopere diverse tumori isi pun toata speranta in chirurgia plastica, partial act medical, partial act de creatie, care sterge sau estompeaza urmele lasate de accidente. Secretul unei cariere de succes in acest domeniu sta, in primul rand, in pasiunea si munca practicianului. "E nevoie de multa munca, prestanta, intuitie, curaj si de un medic care sa-si arate tainele si sa te faca sa iubesti meseria asta. In plus, necesita forta fizica (este o munca stresanta), un regim de viata normal, fara excese, si capacitatea de a renunta la multe lucruri, printre care si acela de a sta mult timp cu familia", a declarat conferentiar universitar doctor Horia Parvanescu (foto), medic primar chirurgie plastica, seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Estetica din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova. Si cum, potrivit acestuia, nu exista boli, ci bolnavi, chirurgul plastic trebuie sa se adapteze fiecarui bolnav.
"Pacientii sunt un fel de copii ai medicului"
In aceasta profesie primeaza respectul si grija pentru pacient si siguranta actului medical, al carui succes este dat de o intreaga echipa formata din anestezist, cardiolog, specialist in nutritie, patalog, oncolog, asistenti si infirmieri. Desi aparent e o meserie pentru oameni duri, zeci de ani de experienta nu estompeaza sensibilitatea specialistilor. "Pacientii sunt un fel de copii ai medicului. Nu cred ca exista doctor care sa nu fie impresionat de cazurile sale. E normal sa existe aceasta stare, chiar daca nu le arat pacientilor ca ma impresioneaza starea lor, sufar si eu alaturi de ei", a precizat doctorul Parvanescu, care, pentru a-si relaxa pacientii si propria persoana, opereaza ascultand muzica. De mare ajutor in cariera ii este si pasiunea pentru fotografie, mai ales ca e vorba de practicarea unei chirurgii la vedere, al carei rezultat inseamna atat o operatie executata perfect, cat si pacienti multumiti.

Chirurgia plastica, o meserie frumoasa, dar riscanta
Pentru a fi un medic desavarsit sunt insa necesari ani intregi de perfectionare. Chirurgul Horia Parvanescu are o experienta de zece ani in chirurgie generala si de 16 in chirurgie plastica - in total 26 de ani, perioada in care nu a gasit niciodata timp sa numere interventiile chirurgicale efectuate. Pe cei care-si doresc sa faca o cariera in acest domeniu, seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Estetica ii sfatuieste, in primul rand, sa studieze cat mai mult. "Ii sfatuiesc sa nu se sperie de esecuri, sa nu fie tulburati de succese si sa nu uite ca sunt oameni si ca pacientii lor, in afara de interventia chirurgicala, au nevoie de sustinere morala, psihicul pacientului fiind determinant in succesul tratamentului. Chirurgia plastica e o profesie frumoasa, mai putin amputatiile de necesitate, care nu-mi plac deloc, dar si grea. Ca orice ramura chirurgicala, este si riscanta", a spus doctorul Horia Parvanescu.
Chirurgia viitorului
O ramura de viitor a chirurgiei plastice este chirurgia estetica, cea care a transformat visul tineretii fara batranete in realitate. Riduri, pungi sub ochi, cicatrice inestetice, nasuri si urechi prea mari, sani lasati, kilogramele in plus, toate sunt rectificate prin operatii. "Chirurgia estetica este o chirurgie de viitor. Cei ce-si doresc sa profeseze in acest domeniu trebuie insa sa faca mai intai chirurgie plastica", a concluzionat doctorul Horia Parvanescu, cel care practica si chirurgia estetica.