Cu toate ca peste putin timp majoritatea studentilor care stau cu chirie vor fi plecati din Craiova, preturile la chirii nu vor scadea in urmatoarea perioada. O data cu reinceperea anului scolar, chiriile vor creste insa cu pana la 10-15%.
Perioada vacantei reprezinta motiv de bucurie atat pentru elevi si studenti, pentru ca scapa de grija temelor si examenelor, cat si pentru parinti, pentru ca scapa de grija chiriilor. Nu la fel de incantati sunt proprietarii locuintelor oferite spre inchiriere care, in perioada vacantei, raman fara clienti, mai ales ca majoritatea studentilor renunta sa mai plateasca chirie in lunile de vara. "Daca ne referim la studenti, majoritatea lor (70-80%) inchiriaza locuintele din septembrie pana in iulie", a declarat Carmen Radulescu, directorul agentiei imobiliare Carmen. Astfel, tinerii invatacei economisesc vreo doua luni de chirie. Potrivit informatiilor din piata, pe perioada verii, cel mai frecvent sunt pastrate garsonierele. "La garsoniere se renunta cel mai greu. Chiria la o astfel de locuinta este destul de mica - in medie aproximativ 100 de euro pe luna - ca si intretinerea", a declarat directorul unei agentii imobiliare din Craiova.
Peste doua luni, preturile vor creste cu pana la 10-15%
Cu toate ca raman fara chiriasi pe perioada verii, proprietarii nu se inghesuie insa sa scada preturile, mai ales ca incepand cu luna septembrie cererea pentru locuinte va creste din ce in ce mai mult. Astfel, potrivit specialistilor, in urmatoarele doua luni, in Craiova, preturile la chirii nu vor scadea decat in masura in care au loc negocieri intre proprietar si chirias (acest fenomen e intalnit si in prezent in piata). In general, negocierile au drept rezultat scaderea cu maximum 10% a pretului de inchiriere.
Pentru persoanele care sunt interesate sa-si inchirieze o locuinta pe termen lung, perioada imediat urmatoare ar fi tocmai potrivita, mai ales ca experienta anilor trecuti demonstreaza faptul ca toamna pretul chiriilor creste. "Costul chiriilor s-ar putea sa mai creasca de la sfarsitul lui iulie, inceputul lui august. Cu cat ne vom apropia de septembrie, cu atat cred ca va creste nivelul chiriilor", a afirmat Teodor Popescu, directorul agentiei Dorcas Imobiliare. Potrivit acestuia, din toamna chiriile vor fi probabil cu aproximativ 10% mai mari fata de pretul actual. Alte surse din piata au declarat ca e posibil ca aceasta crestere sa ajunga, in unele cazuri, chiar pana la 15%.
Chirii in Craiova
Pretul de inchiriere a unei locuinte variaza in functie de confort, zona, etaj si imbunatatiri. Pretul mai creste si daca imobilul e mobilat si utilat.
- Garsoniere - intre 80 si 170 de euro/luna.
- Apartamente cu doua camere - intre 100 si 250 de euro/luna.
- Apartamente cu trei camere - intre 120 si 350 de euro/luna.