Cresterea ofertei de spatii pentru birouri a dus in ultimii ani la scaderi semnificative ale pretului chiriei.
Potrivit institutului de consultanta imobiliara SGA Romania, daca acum opt-noua ani preturile de inchiriere pentru un spatiu corespunzator de birouri intr-una dintre cele mai "luxuoase locatii" din Bucuresti se ridicau la 35-38 de dolari fara TVA, pe metru patrat, astazi cota curenta nu depaseste 15-16 euro. Specialistii spun ca pretul chiriilor este in scadere lenta, desi cererea nu s-a diminuat. Suprafata totala de birouri livrata anul trecut a fost cu 41% mai mare fata de stocul total de birouri finalizat in 2005. Daca in 2005 s-au construit 146.000 metri patrati, in 2006 suprafata destinata acestor cladiri a crescut cu 207.000 de metri patrati.
Tot anul trecut, absorbtia to-tala de 48.000 mp de Clasa A si 36.000 mp de Clasa B s-a facut mai ales prin contracte de preinchiriere ce vizeaza cladiri al caror termen de livrare este prevazut pentru urmatoarele 18 luni.
Specialistii spun ca urmatorii ani vor inregistra o schimbare majora in privinta balantei dintre cerere si oferta, avand in vedere cresterea semnificativa a stocului de spatii noi. Astfel, proiectele din Clasa A vor suplimenta cu peste 70% stocul existent in 2006, de 290.000 de metri patrati. Principa-lele surse ale cererii de spatii de biro-uri de Clasa A au fost reprezentate de industria IT si sectorul financiar.

Epoca blocurilor de birouri s-a incheiat

Reprezentantii institutului de consultanta imobiliara SGA Romania sustin ca "epoca blocurilor de birouri si-a incheiat perioada ei de moda si aceasta piata se aseaza in datele ei firesti. De altminteri, companiile importante, de fapt clientii mari in aceasta materie, s-au fixat deja in spatii ce le definesc, iar cele mai prevazatoare si-au construit propriile sedii complexe care constituie reper urban si edificiu reprezentativ". (Andreea ßtefan)