Chiria prea mare sau salariul prea mic? Intrebarea vine ca urmare a unui fenomen observat de specialistii imobiliari, care au explicat ca s-a ajuns ca venitul lunar al unui chirias sa fie egal cu suma platita proprietarului in aceeasi perioada. In prezent, o locuinta in Galati se poate inchiria cu sume cuprinse intre 150 si 500 de euro.

Plata unui chirii a devenit in prezent o "piatra de moara" pentru cei mai multi dintre tineri, care, fortati de imprejurari, au ales aceasta varianta pentru a-si asigura o locuinta. In timp ce salariile au ramas neschimbate, sumele platite lunar proprietarilor au crescut considerabil. Asa se face ca, in prezent, salariul unuia dintre chiriasi, daca apartamentul este inchiriat de o familie, ajunge in fiecare luna in buzunarul proprietarului.

Gabriel Baicu, reprezentantul agentiei Retrocasa, ne-a spus ca, momentan, o garsoniera sau un apartament cu o camera se inchiriaza cu 120-150 de euro pe luna, in functie de conditiile oferite. Pretul platit lunar pe chirie creste la 200 de euro, daca vorbim de un apartament cu doua camere, si chiar 250 pentru unul cu trei camere, in acest caz cel mai important lucru fiind modul in care este construita locuinta, cu camere decomandate, semidecomandate, dar si in functie de utilitati sau alte dotari.

Interesant este ca, daca in momentul cumpararii unui apartament, zona este printre cele mai importante criterii, la inchirieri aceasta trece pe planul secund, solicitate fiind locuintele cu cat mai multe dotari.

Oferte de lux

In prezent, agentiile din Galati au pachete de oferte si pentru clientii pretentiosi, dar cu bani. Este vorba despre asa-numitele oferte de lux, interioarele apartamentelor avute in vedere fiind amenajate modern, cu toate utilitatile, mobila, telefon, cablu TV, internet, zona este una bine cotata, precum Mazepa, Centru, Tiglina, si, eventual, cu panorama. In acest caz pretul urca la 500 de euro pentru un apartament cu trei camere care indeplineste conditiile de mai sus. Spre exemplu, potrivit agentiei Info Galati, un apartament cu doua camere decomandate, utilat si mobilat, totul nou, situat in zona IREG, poate fi inchiriat cu 300 de euro lunar. O oferta lansata pe piata de agentia Aris arata ca un imobil cu doar o camera, situat intr-unul dintre blocurile din zona Ultimul Leu, se inchiriaza cu 500 de euro lunar.

Una peste alta, specialistii imobiliari sunt de parere ca, cel putin pana la vara, cand se asteapta sa creasca cererea pentru chirii, acest segment din piata imobiliara nu va inregistra schimbari prea mari. Practic, preturile vor ramane aceleasi sau, in unele cazuri, chiar vor scadea.