In pragul toamnei, majoritatea craiovenilor revin in oras dupa concediu. Daca nu au o locuinta a lor, specialistii din domeniul imobiliar ii sfatuiesc sa renunte la chirie si sa-si cumpere una. Ar trebui insa sa se grabeasca deoarece vara, anotimpul in care nu prea exista cerere, e pe sfarsite.
Desi contractarea unui credit imobiliar poate parea prea costisitoare pentru unii craioveni (mai ales ca implica si costuri de dobanda si comisioane), specialistii din domeniul imobiliar din Craiova sustin ca, in contextul actual al pietei, investitia intr-un imobil este mult mai avantajoasa decat inchirierea sa. "Chiria la un apartament depaseste 100 de euro pe luna, iar rata la un credit este, la randul ei, de aproximativ o suta si ceva de euro. Astfel, e evident faptul ca e mult mai avantajos sa cumperi o locuinta decat s-o inchiriezi, mai ales ca ulterior poti s-o vinzi. In plus, valoarea sa creste in timp", a declarat Nicu Radut, directorul agentiei imobiliare UNIC.
Cu toate ca sustin aceasta idee, in piata exista si specialisti care considera ca nici varianta inchirierii unei locuinte, in detrimentul achizitionarii ei, nu este tocmai dezavantajoasa. "Cei care fac un credit imobiliar si cumpara o locuinta dupa 15 - 20 de ani raman cu ea. Daca ai un job foarte bine platit, e mai bine insa sa inchiriezi si sa rulezi banii", a spus Teodor Popescu, managerul agentiei imobiliare Dorcas.
Apartamentele cu doua camere inregistreaza cele mai rapide cresteri de pret
Craiovenii care renunta la statutul de chiriasi si opteaza pentru achizitionarea unei locuinte ar trebui sa stie ca investitia cea mai buna este in apartamentele cu doua camere. "In acest moment, cele mai cautate sunt apartamentele cu doua camere. Drept urmare, acestea inregistreaza cele mai rapide cresteri de pret", a afirmat Popescu. Daca acum cativa ani pretul garsonierelor era destul de apropiat de cel al apartamentelor cu doua camere, si pentru ca intretinerea platita era mult mai mica, in timp aceasta situatie s-a schimbat. "Incepand din 2005 s-a observat o delimitare de pret intre cele doua tipuri de locuinte. Astfel, daca inainte diferenta de pret intre garsoniera si apartament cu doua camere era foarte mica - aproximativ 50 de milioane de lei, acum aceasta este de 200 si ceva de milioane", a mai declarat Nicu Radut.
In ceea ce priveste perioada in care e bine sa faci investitii imobiliare, specialistii imobiliari recomanda vara sau iarna. Potrivit spuselor lui Radut, in lunile iulie - august si noiembrie - decembrie, cererea pentru imobiliare este mai mica, astfel ca scad preturile. De partea cealalta, pentru cei care vor sa vanda cel mai bine este sa faca tranzactia primavara sau toamna, cand cresc preturile.
"Aceasta este cea mai buna perioada de inchiriat"
Dezavantajul craiovenilor care nu-si permit sau nu vor sa cumpere o locuinta si apeleaza la varianta inchirierii este acela ca se afla in permanenta la cheremul proprietarilor, care ridica nivelul chiriei in fiecare an. Cu toate acestea, studentii care planuiesc ca anul universitar viitor sa stea in apartament ar trebui sa se orienteze catre unul inca de pe acum. "Aceasta este cea mai buna perioada de inchiriat. E posibil ca dupa aceea sa fie mai greu de inchiriat (va creste cererea) si s-ar putea si mai scump, sau mai ieftin, in functie de evolutia pietei", a adaugat Teodor Popescu. Potrivit acestuia, in acest moment, garsonierele se inchiriaza cu preturi cuprinse intre 60 si 70 de euro (in cartiere) si 200 de euro (ultracentral, superlux) pe luna, apartamentele cu doua camere intre 70 si 250 de euro pe luna, iar cele cu trei camere cu preturi ce variaza intre 100 si 400 de euro pe luna.