Intensificarea schimburilor comerciale dintre Romania si China s-a realizat mai mult pe fondul cresterii importurilor de produse chinezesti. Acestia sunt insa ambitiosi si-si propun sa construiasca in Romania parcuri tehnologice sau industriale in care firmele lor sa desfasoare activitati economico-productive finalizate cu exporturi in UE si in celelalte tari cu care Romania a incheiat acorduri de liber schimb.
Schimburile comerciale dintre Romania si China vor ajunge in 2006 la doua miliarde de dolari. Dintre acestea, exporturile romanesti vor reprezenta doar 15%, adica 250-300 de milioane de dolari, dupa cum estima ieri Radu Zaharia, seful directiei generale Relatii Bilaterale din Ministerul Economiei si Comertului (MEC), citat de Mediafax. O cifra mai optimista este inaintata de ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler, care spera ca volumul exporturilor Romaniei sa ajunga in acest an la 500 de milioane de dolari. In privinta dezvoltarii importurilor din China, aceasta va depinde in mare masura de contextul pietei unice ulterior aderarii la Uniunea Europeana, adauga Winkler.
Chinezii se arata in schimb interesati sa produca in Romania pentru a vinde dupa aceea in tarile cu care tara noastra are acord de liber schimb. Astfel, pe langa dezvoltarea fabricilor pe care le au deja in Romania, chinezii vor mai construi altele. Chinezii produc la noi espadrile, garnituri de hol, utilaje si aparatura de testare, instalatii pentru producerea oxigenului si azotului, biciclete (10.000 de bucati pe an la Petrosani), confectii la Giurgiu, creioane si tigarete la Buzau, potrivit Oanei Negulescu, reprezentant al Departamentului de Comert Exterior (DCE) din cadrul MEC.
Asiaticii sunt interesati sa investeasca in continuare in domenii ca cel energetic, al infrastructurii rutiere, industrie farmaceutica, comunicatii si IT, textile, electronice, productie de biciclete, tigarete si agricultura, adauga Negulescu.
In privinta cooperarii economice bilaterale in domeniul tehnologiei informatiei, se urmareste infiintarea unui operator de telefonie fixa cu capital mixt romano-chinez, prin asocierea Companiei Nationale Posta Romana cu Shenzhen Zhongxing Telecom (ZTE), cel mai mare producator de echipamente de telecomunicatii din China. ZTE are o serie de propuneri concrete de cooperare in domeniu, precum si in cel al promovarii softwareului romanesc pe piata chineza, mai spune Oana Negulescu.

Exporturile in China, incurajate

Romanii exporta in China echipament energetic, masini-unelte, nave, cherestea de fag, metale comune, deseuri si resturi din fonta, fier sau otel, produse chimice organice, ingrasaminte, cupru de convertizor si deseuri de cupru. Potrivit reprezentantei DCE, exporturile de cupru si articole din cupru a crescut in primul semestru cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Autoritatile incurajeaza participarea societatilor romanesti la realizarea unor proiecte majore de dezvoltare din China in domeniile energetic, infrastructurii si constructiilor in special in regiunile de vest. Desi anul trecut, balanta schimburilor comerciale cu China a fost de -1,4 milioane de dolari, au fost si perioade cand a inregistrat valori pozitive. Spre exemplu, in 2002, exporturile au devansat importurile cu peste 39 de milioane de dolari.