In Romania, peste 60% din produsele de pe piata sunt contrafacute. Asa arata statisticile organismelor de monitorizare si lupta impotriva contrafacerilor. Pe langa alcool, tutun imbracaminte, cosmetice, elemente de telecomunicatii mobile, mai grav este ca se falsifica produse cum ar fi medicamentele. Din nefericire, si Romania este o piata tentanta pentru comerciantii de produse contrafacute, iar combaterea acestora trebuie sa preocupe toate autoritatile, intrucat economia falsurilor reprezinta cea mai paguboasa forma de dezvoltare a unei societati.
Dintre falsuri, cea mai mare parte sunt articolele de imbracaminte si incaltaminte, respectiv 60 la suta, apoi parfumurile si cosmeticele, in proportie de 25%, si componentele de telefonie mobila si accesorii, 10%.
In ce priveste provenienta produselor contrafacute care aglomereaza rafturile magazinelor sau a tarabelor din piete, China ocupa primul loc, cu peste 50% din contrafaceri, urmata de Turcia, cu 20%, Bulgaria si Ungaria, cu cate 10%.

Timbre fiscale obtinute prin firmele chinezilor din Romania

Presedintele Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor, Dan Docan, a declarat in cadrul unei conferinte internationale pe aceasta tema, ca evazionistii au gasit noi modalitati de a intra in posesia banderolelor si timbrelor fiscale.
„Sunt persoane din China sau din Republica Moldova care vin in Romania unde stau o zi sau doua ca sa-si infiinteze o firma si sa intre astfel in posesia actelor si facturilor pe care le dau celor care se ocupa de contrabanda cu tigari si alcool“, a spus Docan.
El a explicat ca le este mult mai usor sa infiinteze firma decat sa falsifice banderolele, avand in vedere ca pragul de infiintare al unei firme este de 200 de lei (2 milioane de lei vechi), o suma aproape simbolica.
De aceea, dupa 12 luni, cand vine Fiscul sa faca control constata ca acea firma este inactiva. Dan Docan a precizat ca s-au purtat discutii cu Sebastian Bodu, presedintele ANAF, care a promis ca se vor face verificari trimestriale in acest sens.

Pierderi de 1,3 miliarde de euro din comertul cu falsuri

Pierderile estimate de statul roman prin comertul cu marfuri contrafacute sunt estimate la 1,3 miliarde de euro in acest an, a declarat la Constanta Gabriel Turcu, presedintele REACT Romania, in cadrul unei conferinte internationale pentru combaterea contrafacerilor. El a atras atentia ca marfuri contrafacute sunt peste tot si apar accidental chiar si in hipermaketuri. Totusi, romanii trebuie sa aiba incredere in magazinele de acest gen pentru ca sunt cele mai sigure din punct de vedere al protejarii marcii.
La randul ei, Georgeta Mitroi, sef in cadrul Serviciului pentru combaterea contrafacerilor, a spus ca in acest an au fost confiscate la vama aproximativ un milion de obiecte susceptibile a fi contrafacute. Aceste marfuri provin in special din China, iar cele mai multe contrafaceri sunt in Constanta si in Bucuresti, a explicat Mitroi.
In ceea ce priveste numarul de cazuri solutionate in acest an, Gabriel Turcu a mentionat ca, din 258 de cazuri de acest gen, nici un dosar nu a ajuns deocamdata in instanta.