Din cauza ca multi romani sunt plecati peste hotare sa munceasca in constructii, antreprenorii din domeniu se plang ca nu mai au oameni. Problema se va rezolva chiar anul viitor, cand in Romania vor fi adusi muncitori din Republica Moldova, Ucraina si China. In plus, acestia vor lucra pentru firme romanesti, intrucat acestora li se faciliteaza accesul la licitatii.

Din estimarile Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), tara noastra se va confrunta in 2007 cu un deficit de 100.000 de muncitori, tinand cont de lucrarile anuntate deja. ßi asta din cauza ca muncitorii romani prefera sa lucreze pe santierele tarilor membre UE ca Italia, Spania si Germania, unde sunt mai bine remunerati.
In ceea ce priveste acoperirea deficitului de lucratori, Adriana Iftime, directorul general executiv al PSC, crede ca in 2007 un numar semnificativ de muncitori din China si Ucraina vor aparea pe piata constructiilor din Romania. Iftime se asteapta ca randurile muncitorilor din Republica Moldova, care lucreaza deja in Romania, sa fie ingrosate de un nou val de migranti. Cu toate acestea, deficitul de forta de munca in constructii nu va fi acoperit din primul an, ci se va micsora treptat, mai spune Iftime.
Semne bune anul are!
Firmele de constructii romanesti vor avea motive de bucurie daca normele legislative initiate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) cu colaborarea PSC se vor adopta pana la finele anului. Aceasta pentru ca, prin aceste norme, se reduce cifra de afaceri minima impusa firmelor participante la licitatii. Adica, constructorilor romani li se faciliteaza participarea la lucrarile de constructii in infrastructura. Adriana Iftime apreciaza ca nu este normal ca aceste lucrari sa fie atribuite unor firme straine care, desi au cifre de afaceri mari, vor sa cheltuiasca bani mai putini prin folosirea fortei de munca autohtone ieftine. Asa ca, prin aceste propuneri depuse la MTCT inca din luna martie, Iftime spera ca nivelul minim al cifrei de afaceri pentru participarea la licitatie sa fie stabilit la acelasi nivel cu costul lucrarii. Trebuie spus ca in momentul de fata se impune ca cifra de afaceri a participantilor sa fie de trei ori mai mare fata de valoare lucrarii scoase la licitatie. In aceste conditii, putini constructori romani abia se puteau inscrie la licitatie.
Dar pentru ca nu orice firma-fantoma, care dispare a doua zi dupa ce s-a infiintat, sa castige lucrari, Iftime propune certificatul de competenta profesionala. Adica fiecare firma sa se certifice pentru fiecare tip de lucrare executata. Pentru firmele noi, se va acorda acest certificat dupa un an, daca acestea fac dovada ca pot executa lucrarile pentru care sunt specializate, explica Iftime.
O alta propunere PSC consta in infiintarea unui Registru Profesional. In acest registru se vor regasi doar firme autorizate. Iar daca un client apeleaza la una dintre ele si este nemultumit, poate face ulterior reclamatii la registru.
Se va declansa astfel o ancheta pentru a verifica societatea reclamata, iar daca se constata ca reclamatiile sunt fondate, societatii in cauza i se retrage certificatul de competenta si este scoasa din registru, conchide Adriana Iftime.