Conducerea societatii face colectari la firmele de pe platforma parcului industrial pentru a plati restantele catre furnizorul de apa, la care are o datorie de 275.000 de lei. Pana ieri, conducerea stransese jumatate din prima transa necesara pentru deblocarea situatiei.

Compania de Apa Oltenia SA a sistat de luni furnizarea apei catre Avioane Craiova SA, din cauza unei datorii de 275.000 de lei, reprezentand contravaloarea facturilor si a penalitatilor de intarziere aferente perioadei mai 2008 - februarie 2009. La data sistarii, societatea olteana a achitat 3.000 de lei si a cerut o esalonare a datoriilor, prima transa fiind de 90.000 de lei - pe care societatea nu a avut de unde sa-i plateasca. La reteaua de apa a Avioane Craiova SA sunt conectate doua obiective importante: supermarketul Metro si Parcul Industrial Craiova - unitate in care sunt locate 23 de firme cu 864 de salariati. Pana acum, unitatile dependente de retea s-au aprovizionat dintr-un rezervor al Avioane SA.

"De acum nu mai depinde de noi"

Ieri, unitatile afectate incercau sa deblocheze situatia prin cheta beneficiarilor la retea. Administratorul Parcului Industrial Craiova, Marin Nicoli, umbla cu colecta pe la societati ca acestea sa plateasca mai devreme facturile lunii martie. "Societatile puteau plati facturile pana in luna mai, insa le-am rugat sa faca acest lucru mai devreme pentru a debloca situatia. Le-am solicitat sa achite azi (ieri-n.r.) ceea ce puteau plati maine. Noi suntem proprietarii conductelor de apa, dar Avioane SA este operatorul nostru, are contract de furnizare, nu am vrut sa modificam asta pentru a nu periclita procesul de privatizare", a precizat Marin Nicoli. La randul sau, directorul general al Avioane Craiova SA, Radu Costasuc, spune ca situatia este putin mai complicata si ca nu mai depinde in totalitate de societate. "Am discutat cu reprezentantii Regiei de Apa, care au fost de acord sa emita toate facturile pe luna martie. Eu le-am distribuit. Metro a platit pe loc, iar Centrul de Incercari in Zbor (CIZ) a spus ca plateste azi (ieri-n.r.). A ramas parcul industrial, unde unele firme au fost de acord sa plateasca, iar altele nu. Pe unii nu ii deranjeaza lipsa apei. Regia si primarul Antonie Solomon au fost de acord sa scada prima transa de plata de la 90.000 de lei la 40.000 de lei, insa nu-i avem nici pe acestia. Pana acum am strans 22.000 de lei si asteptam sa contribuie si ceilalti. De acum nu mai depinde de noi", a precizat Radu Costasuc. Directorul spune ca furnizorii de utilitati trebuie sa aiba mai multa intelegere, pentru ca oricum facturile vor fi platite de italienii de la Alenia Aeronautica - dupa ce acestia vor prelua societatea. Si CEZ are de recuperat de la societate facturi la curent in valoare de 390.000 de lei. Potrivit directorului Costasuc, miercuri, societatea va plati o parte din banii restanti salariatilor. De asemenea, in curand, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va demara negocierile cu italienii de la Alenia Aeronautica pentru privatizarea societatii. "Negocierile trebuia sa demareze pe 8 aprilie, insa au fost amanate pentru ca este Pastele catolic. In consecinta, se va negocia dupa 15 aprilie. Sper sa nu ne intarzie si Pastele ortodox", a mai spus Costasuc.