In aceasta perioada destul de dificila pentru IMM-uri, cheltuielile inteligente si atragerea de fonduri nerambursabile sunt doar doua dintre potentialele solutii pentru eficientizarea managementului.

Reprezentantii mediului de afaceri din Dolj, Olt si Teleorman au participat ieri la o noua intrunire SolePAD (Solutii Eficiente Pentru Afaceri Durabile), organizata la Craiova. Aceasta a fost dedicata eficientizarii managementului intreprinderii cu ajutorul tehnologiei informatiei in plina perioada de criza economica. "Suntem pentru a treia oara in Banie. Anul acesta, dupa Craiova, vom mai organiza 14 conferinte SolePAD in toata tara", a declarat Cristian Lacranu, reprezentantul Agora Media, organizatorul evenimentului.
SolePAD si-a propus sa promoveze solutii pentru scaderea costurilor si eficientizarea afacerilor, precum si unele de finantare nerambursabila si/sau partial rambursabila. Cei aproximativ 70 de participanti au primit informatii despre gestiunea intreprinderii, managementul documentelor, solutii de comunicatii la costuri reduse, posibilitati de creditare si, mai ales, de obtinere de fonduri europene nerambursabile.

"In aceasta perioada trebuie sa cheltuim inteligent"

Sesiunea dedicata solutiilor IT&C de reducere a costurilor a fost deschisa de reprezentantii Brother Romania, care au prezentat "Solutii multifunctionale de eficientizare a activitatii in birourile moderne". Solutii business adaptate propriilor nevoi de IT&C au fost oferite si de companiile Romtelecom ("Solutii de comunicare") si Intel ("Pastrarea eficientei afacerii in perioada de criza prin investitii IT").
"In aceasta perioada trebuie sa cheltuim in mod inteligent. Cu cat echipamentul folosit este mai vechi, cu atat mentenanta costa mai mult", a precizat Florin Raclariu, Market Development Manager in cadrul Intel, care i-a sfatuit pe cei prezenti sa se gandeasca serios sa inlocuiasca echipamentele vechi, iesite din garantie, cu unele noi.

Solutii de finantare

Cea de-a doua parte a conferintei a fost dedicata informatiilor despre posibilitatile de garantare a creditelor (Fondul Local de Garantare Craiova) si despre finantari nerambursabile de la bugetul de stat, derulate prin Oficiile Teritoriale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC), care vor fi lansate in perioada imediat urmatoare. "Draft-urile propunerii procedurilor pentru aceste programe se afla pe site-ul nostru. Deocamdata, procedurile sunt inca in faza de proiect, astfel ca pot aparea modificari si riscati sa le depuneti intr-o forma gresita", a avertizat Radu Mirea, directorul executiv al OTIMMC Craiova, care a explicat ca in perioada urmatoare forma finala a acestora va fi publicata in Monitorul Oficial.
De la eveniment nu au lipsit nici informatiile despre "Fondurile nerambursabile pentru proiecte IT" derulate prin Organismul intermediar pentru promovarea societatii informationale, din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.
Programe derulate
Programele derulate prin OTIMMC Craiova sunt: "Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata", "Programul pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit", "Programul pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului", "Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare - START", "Programul pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii".