Moneda europeana s-a depreciat ieri in raport cu leul, ajungand la 3,3801 lei, cea mai scazuta cotatie din ultimii patru ani. Euro nu a mai trecut de un nivel atat de scazut din 6 decembrie 2002, cand cursul oficial era de 3,3740 lei/euro.
Leul s-a apreciat si fata de dolar, care a fost cotat ieri de BNR la 2,5664 lei, curs la care nu a mai ajuns din decembrie 2000, potrivit datelor bancii centrale. Astfel, dolarul a mai atins un nivel similar la 20 decembrie 2000, cand era cotat la 25.653 lei vechi, conform datelor BNR.
Trebuie spus ca piata financiara romaneasca nu tranzactioneaza direct moneda americana, dar banca centrala calculeaza raportul leu/dolar in functie de evolutia pietelor financiare internationale. Analistii pun aceasta apreciere a leului pe seama cantitatii importante de valuta adusa de romanii care lucreaza in strainatate si pe care apoi o schimba in lei.
"Clientii locali, in general, cumpara valuta pentru importuri in aceasta perioada, dar mai sunt si banii veniti de la romanii care lucreaza in strainatate, pe care clientii locali ii schimba in lei. Oricum, volumul tranzactionat a fost mult mai mare decat de obicei, motiv pentru care cred ca ordinele de vanzare de valuta care au apreciat atat de mult leul trebuie sa fi venit de la clientii corporate", a declarat dealerul-sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, citat de NewsIn. (M.H.)