Pentru cei care locuiesc in orase ale caror centrale termice nu s-au modernizat, preturile la energie, stabilite de catre autoritatile locale, s-ar putea sa explodeze. Iar ajutoarele de la stat care acopera costurile combustibililor, si nu pe cele fixe, nu vor fi de prea mare folos.
Stabilirea pretului local de referinta al energiei termice va crea multe surprize neplacute locuitorilor oraselor cu puncte termice nereabilitate. ßi asta pentru ca la o crestere de 80% a preturilor intr-o localitate in care costurile fixe sunt foarte mari, ajutoarele pe combustibil acopera foarte putin din factura, potrivit lui Viorel Alicus, directorul Departamentului de Preturi si Tarife din cadrul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea Energiei (ANRE). Consumatorul din orasul respectiv va fi afectat in consecinta de o crestere a preturilor la energia termica de 60%, arata Alicus. Reactiile din tara nu intarzie sa apara, edilii unor orase contestand pretul de referinta mai mare decat nivelul actual, stabilit de ANRE. Spre exemplu, primarul Galatiului nu este de acord cu nivelul de 120,97 lei stabilit de ANRE si solicita ca pretul sa ramana la nivelul actual de 107,5 lei, anunta NewsIn.

Ajutoarele sociale acopera doar 30%

Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS) acorda ajutoare sociale pentru energie.
Reprezentantul ANRE apreciaza ca acest ajutor compenseaza pana la 30% din valoarea facturii. Reamintim ca Guvernul a stabilit ca numarul celor care primesc astfel de ajutoare sa creasca. Astfel, daca pana acum primeau ajutor de la stat oamenii care castigau 310 lei pe luna, de-acum inainte vor primi ajutor si cei care au 500 de lei vechi pe membru de familie.
Numarul gospodariilor care vor beneficia de ajutor social pentru caldura va creste de la 500.000, cate sunt in prezent, la 1.152.000. Dublarea numarului de beneficiari va conduce la dublarea efortului bugetar al statului de la 500 de milioane de lei la 1 miliard de lei, dupa cum explica recent presedintele PD, Emil Boc.

Disparitia ajutoarelor pe combustibil vor dubla facturile

Valoarea combustibilului va fi compensata cu maximum 45% din fonduri de la bugetul de stat si cu 10% de la bugetul local. In ceea ce priveste ajutorul de 45%, care se acorda direct agentilor economici si acopera costurile tuturor consumatorilor vor exista intrebari din partea Comisiei Europene, considera Alicus. Cu toate acestea, aceste ajutoare se vor acorda si in 2007, pentru ca altfel se risca ca cetatenii sa plateasca dublu si sa se deconecteze, iar agentii economici sa falimenteze, explica reprezentantul ANRE.
In privinta ajutoarelor pe combustibil acordate de autoritatile locale, acestea vor putea depasi 10% daca primaria are bani, mai spune Alicus. Dar cine va beneficia de aceste ajutoare de la primarii, ramane la latitudinea autoritatilor locale. Astfel, poate primi toata lumea sau doar cei cu venituri mici.