Licitatia pentru vanzarea CET Targu Jiu a fost amanata de trei ori, intrucat nici o societate nu s-a aratat interesata sa achizitioneze unitatea care nu a functionat niciodata.

Primaria si Consiliul Local Targu Jiu nu reusesc sa gaseasca un cumparator pentru CET-ul situat in cartierul Romanesti. Acesta nu a functionat niciodata, iar in anul 1989 lucrarile de realizare a centralei termice erau gata in proportie de 80%. In mod inexplicabil, investitia in ceea ce trebuia sa fie cel mai nou si rentabil CET din Romania a fost oprita, iar autoritatile locale nu s-au mai interesat de soarta unitatii. Singurele masuri care au fost luate de catre autoritati au constat in asigurarea pazei obiectivului, pentru a-i tine la distanta pe amatorii de fier vechi. In urma cu mai multi ani, CET-ul a trecut prin hotarare de guvern din administrarea Termo Rovinari in administrarea Primariei Targu Jiu. De-a lungul timpului, toti cei care s-au perindat pe la conducerea orasului nu au intentionat niciodata sa finalizeze lucrarile la CET, care ar fi putut reprezenta o solutie, in ceea ce priveste asigurarea unui agent termic ieftin pentru alimentarea celor peste 22.000 de apartamente din municipiu.

O solutie ar fi vanzarea pe bucati

La un moment dat s-a incercat transformarea turnului de evacuare a gazelor de la centrala termica in centru de parasutism, insa ideea a fost abandonata la fel de repede cum a fost propusa. Mai mult decat atat, in lipsa unei alternative convenabile pentru incalzirea locuintelor, un numar record de proprietari de apartamente, peste 90%, au renuntat la sistemul centralizat de incalzire si au preferat centralele individuale. Astfel, dintr-o centrala care ar fi putut asigura apa calda si caldura, CET-ul a fost transformat intr-un morman de fier vechi. Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Targu Jiu, Constantin Cretan, CET-ul a fost scos de trei ori la licitatie pana in prezent, insa nimeni nu s-a aratat interesat sa achizitioneze caietul de sarcini. Unitatea este evaluata la 100 de miliarde de lei, iar valoarea extrem de mare a activelor i-a speriat pe potentialii cumparatori, dupa cum a spus Cretan. Una dintre solutiile pe care le studiaza specialistii AVACET, societatea care administreaza CET-ul, ar fi si evaluarea pe componente, in vederea vinderii pe bucati. In acest fel, pretul ar fi mult mai mic. De amintit ca o societate administrata de craioveanul Constantin Dilgoci a cumparat o parte din bunurile CET contra sumei de sase miliarde de lei, insa banii nu i-a mai virat in conturile primariei.