DGFP Bihor reaminteste ca OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in MO 328/25 aprilie 2008 abroga Legea nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent, cu modificarile si completarile ulterioare.
Persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate si inregistrate in registrul comertului in temeiul unor acte normative anterioare acestei ordonante pot functiona in baza certificatelor de inregistrare, emise de oficiul registrului comertului de pe langa tribunal, un an de la data intrarii in vigoare a acestei OUG, pana la 25 aprilie 2009. Pana la implinirea termenului de un an persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate vor opta pentru desfasurarea activitatii in una dintre formele: persoana fizica autorizata, intreprindere individuala sau intreprindere familiala. Persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate care nu si-au exercitat dreptul de optiune isi inceteaza activitatea si vor fi radiate din registrul comertului din oficiu, fara nicio alta formalitate. Autorizarea si inregistrarea se fac la registrul comertului de pe langa tribunalul din judetul in care solicitantul isi stabileste sediul profesional.
Aceasta ordonanta nu se aplica profesiilor liberale, precum si acelor activitati economice a caror desfasurare este organizata si reglementata prin legi speciale; activitatilor economice pentru care legea a instituit un regim juridic special, anumite restrictii de desfasurare sau alte interdictii; in cazul serviciilor prestate in contextul libertatii de prestare transfrontaliera a serviciilor, astfel cum este ea prevazuta la art. 49 din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene. Activitatile economice pot fi desfasurate in toate domeniile, meseriile, ocupatiile sau profesiile pe care legea nu le interzice in mod expres pentru libera initiativa.
Persoanele fizice pot desfasura activitatile economice dupa cum urmeaza: individual si independent, ca persoane fizice autorizate; ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale; ca membri ai unei intreprinderi familiale. Persoanele fizice autorizate, titularii intreprinderilor individuale si reprezentantii intreprinderilor familiale vor tine contabilitatea in partida simpla, potrivit reglementarilor privind organizarea si conducerea evidentei in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil, in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
DGFP Bihor invita toti contribuabilii care se autorizeaza si se inregistreaza la ORC si care opteaza pentru desfasurarea activitatii in baza Ordonantei de Urgenta nr. 44/2008 sa ia legatura cu administratiile finantelor publice teritoriale pentru formarea dosarului fiscal si depunerea declaratiilor estimative de venit, dupa caz.