In baza Ordinului Ministrului Economiei si Finantelor nr. 2.210/2006, modificat si completat cu Ordinul 1.123/2007 si Ordinul 521/2007, contribuabilii persoane juridice cu domiciliul fiscal in judetul Bihor pot utiliza metoda de depunere a declaratiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta ca metoda alternativa.
Smaranda Scridon, directorul executiv al DGFP Bihor, informeaza ca urmatoarele declaratii fiscale pot fi depuse prin mijloacele electronice de transmitere la distanta: declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat, cod 14.13.01.01/a; declaratia rectificativa, cod 14.13. 01.00/r; declaratia privind impozitul pe profit, cod 14.13.01.04; decontul de TVA, cod 14.13. 01. 02; decontul special de TVA, codul 14.13.01.02/s; decontul privind accizele, cod 14.13.01.03. Pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere a declaratiilor, contribuabilii utilizeaza serviciul "Depunere declaratii" existent pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor, portalul ANAF. Pentru utilizarea acestei metode este obligatoriu sa se solicite certificatul digital care se elibereaza de MEF pe numele persoanelor imputernicite pentru semnarea declaratiilor fiscale. Solicitarea certificatului digital se face prin inregistrarea persoanei imputernicite pentru semnarea declaratiilor ca utilizator al serviciului "depunere declaratii" si depunerea formularului 140 "Cerere pentru obtinerea certificatului digital", aflat pe site-ul MEF. In situatia in care aceeasi persoana reprezinta mai multi agenti economici, ea va solicita cate un certificat digital pentru fiecare agent economic.
Cererea pentru obtinerea certificatului digital se completeaza, se transmite electronic si se listeaza prin functionalitatile puse la dispozitie de serviciul "Depunere declaratii". Cererea listata semnata si stampilata de contribuabil se depune de persoana imputernicita pentru semnarea declaratiilor fiscale, intr-un interval de 30 de zile lucratoare de la transmiterea electronica a cererii la DGFP Bihor, compartimentul gestiune registru contribuabili, monitorizare declaratii fiscale si bilanturi, camera 306. Cererea in format hartie va fi insotita de urmatoarele documente: actul de autorizare a functionarii contribuabilului, in original si copie; documentul de identitate al solicitantului, in original si copie; documentul eliberat de contribuabil, din care rezulta dreptul solicitantului de a semna declaratiile fiscale. In urma depunerii documentelor anterior mentionate la unitatea fiscala, Autoritatea de certificare transmite pe adresa de e-mail a solicitantului mesajul de acceptare a cererii certificatului digital, impreuna cu codul de identificare al certificatului care va fi instalat in programul de internet al solicitantului.