Intr-un comunicat de presa lansat ieri, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Olt anunta ca solicitarile de acord prealabil pentru ajutor de stat cu motorina pot fi depuse si in intervalul 9 august - 10 septembrie, la sediile APIA din judet.
"Cererea de acord prealabil pentru finantare prin rambursare se depune, pentru anul urmator, in luna decembrie a anului in curs; prin exceptie, pentru anul 2010 cererea se depune o singura data, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a HG nr. 408/2010 sau in intervalul 9 august - 10 septembrie 2010", potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Dupa ce APIA ii emite acordul prealabil, producatorul agricol va depune la aceasta institutie o cerere trimestriala pentru ajutorul de stat prin rambursarea diferentei de acciza.
Solicitarea se depune pana la sfarsitul lunii urmatoare trimestrului pentru care se cere rambursarea si va fi insotita de o situatie centralizatoare privitoare la cantitatile de motorina achizitionate in trimestrul respectiv, precum si documentele prevazute de Ordinul nr. 126/2010.
Cei care depun cererea de acord in perioada 9 august - 10 septembrie pot sa beneficieze de acciza redusa pentru motorina achizitionata si utilizata in agricultura in trimestrele trei si patru ale anului 2010.

Beneficiarii ajutorului de stat pentru motorina

1. Producatorii agricoli, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale constituite potrivitOUG nr. 44/2008 si/sau persoane juridice, grupuri de producatori recunoscute, inclusiv recunoscute preliminar, sau organizatii de producatori inregistrati in Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantatiilor viticole, alte evidente funciare, care exploateaza terenuri agricole, individual sau in forme de asociere conform legislatiei in vigoare, in scopul obtinerii productiei agricole;
2. Organismele sau organizatiile de cercetare, respectiv universitatile, institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finantare, al caror scop principal este de a realiza cercetare fundamentala, cercetare industriala sau dezvoltare experimentala si de a-si face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie;
3. Intreprinderile mici si mijlocii care desfasoara activitate in domeniul productiei primare agricole, definite conformLegii nr. 346/2004 si a Regulamentului nr. 800/2008, din 6 august 2008, al Comisiei Europene;
4. Organizatiile de imbunatatiri funciare si federatiile de organizatii de imbunatatiri funciare inscrise in Registrul national al organizatiilor de imbunatatiri funciare si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.