Lansat ca un bonus pentru clienti, apartamentul complet sau partial mobilat nu a avut succesul dorit in randul doljenilor. Majoritatea cumparatorilor nu vor astfel de locuinte decat daca obtin un pret bun.

Chiar daca ideea de a-ti lua o locuinta in care sa te muti fara a avea grija cautarii unui mobilier adecvat pare tentanta, posibilitatile financiare ale doljenilor par sa fie hotaratoare in decizia de a cumpara sau nu un astfel de imobil. Acest tip de comportament nu este determinat de situatia economico-financiara din aceasta perioada, ci a fost constant in timp. "Oamenii sunt tentati de orice aspect care venea ca un cadou. Cumparatorii achizitionau locuinte gata mobilate in conditiile in care faceau o afacere buna", a declarat Nicu Radut, directorul agentiei Unic Imobiliare, care a precizat ca, in general, dezvoltatorii imobiliari au mers pe ideea vanzarii locuintelor doar cu mobilier de bucatarie.
Acest comportament a fost sesizat si de alti reprezentanti ai agentiilor imobiliare din Banie. "Craiovenii vor mobilier in locuinte, dar nu sunt dispusi sa plateasca pentru acest lucru. Casele si apartamentele mobilate atrag, dar tranzactiile acestor locuinte se stopeaza in momentul stabilirii pretului", a explicat Cosmin Truica, directorul agentiei CDC Imobiliare.
La aceasta tendinta nu contribuie doar faptul ca majoritatea doljenilor nu sunt dispusi sa plateasca in plus pentru mobila, ci si acela ca multi cumparatori vor sa isi amenajeze locuintele dupa propriile gusturi. "De cele mai multe ori, cumparatorii prefera un apartament gol, pe care sa il poata mobila asa cum le place", a spus Bogdan Buzatu, managerul agentiei General Imobiliare.

Imobile de lux pentru persoanele ocupate

Vanzatorii care se gandeau ca mobiland si utiland o locuinta i-ar putea convinge mai usor pe potentialii cumparatori sa scoata banii din buzunar ar trebui sa se gandeasca de doua ori. Asta, deoarece banii investiti in acest fel nu sunt recuperati in majoritatea cazurilor.
Singurele locuinte gata mobilate care se vand sunt cele superluxoase, mobilate dupa ultima moda. "Exista si un segment de lux al clientilor cumparatori care se orienteaza catre locuintele gata mobilate. Este vorba despre persoane care sunt foarte ocupate. Segmentul este insa foarte mic", a precizat Cosmin Truica.

Maximum 5% din apartamente se vand mobilate

Situatia este asemanatoare si in restul localitatilor din tara. "Lansat ca o veritabila concesie facuta clientului, apartamentul complet mobilat nu a avut succesul scontat. Singurele ansambluri care chiar vand astfel de unitati locative sunt cele exclusiviste", noteaza www.casesigradini.ro. Potrivit acestui site, in cadrul proiectelor de pe piata, maximum 5% din apartamente se vand mobilate, iar in cazul celor mai multe mobilierul este prezent doar la baie si in bucatarie. Situatia este determinata de faptul ca nu exista o tendinta generala a cumparatorului spre astfel de achizitii. Drept urmare, unii dezvoltatori au renuntat deja la ideea de a vinde locuinte gata decorate si mobilate.