Sindicatul Solidaritatea a solicitat cu titlu provizoriu ca Ministerul Muncii sa achite 15 milioane de lei impreuna cu ministrul Paul Pacuraru si alti doi oficiali din cadrul institutiei pentru ca au refuzat nejustificat sa le inregistreze conflictul de interese.

Conducerea Ministerului Muncii a raspuns la termenul de judecata de ieri vizavi de sustinerile facute in instanta de Sindicatul Solidaritatea al Siderurgistilor (SSS) in legatura cu inregistrarea primului conflict de interese. Reamintim ca ministerul de resort a refuzat sa inregistreze documentul depus de SSS, fapt care a condus ulterior la suspendarea si apoi declararea ca nelegala a grevei declansate pe platforma siderurgica.

Ministrul Paul Pacuraru, directorul compartimentului legislatie si secretarul de stat responsabil de relatia cu sindicatele din cadrul ministerului au sustinut ieri, la Tribunalul GalatI, ca cererea prin care au fost chemati in garantie nu se justifica intrucat pana la aceasta data ArcelorMittal Galati nu a solicitat despagubiri pentru pagubele suferite in timpul protestului.

Conducerea SSS ceruse la termenul anterior ca Ministerul Muncii si cele trei persoane amintite mai sus sa fie obligate sa plateasca intr-o prima faza 15 milioane de lei, urmand ca ulterior sa achite diferenta daca administratia Combinatului ar fi cerut daune substantiale.

Capetele de acuzare

Presedintele Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, sustine ca nu exclude varianta suspendarii procesului, in conditiile in care ArcelorMittal nu si-a precizat pana acum pretentiile: "Nu suntem absurzi. La acest moment cererea noastra nu are obiect si putem fi de acord cu suspendarea procesului. Ne rezervam totusi dreptul de a relua procesul daca administratia va cere despagubiri".

Liderii Solidaritatii considera totusi ca sindicatul a fost prejudiciat, iar imaginea sa a fost sifonata de actiunea Ministerului Muncii, motiv pentru care a formulat plangeri penale la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru abuz in serviciu si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Persoanele vizate sunt ministrul Paul Pacuraru si ceilalti doi oficiali ai ministerului de resort. Conducerea SSS a solicitat in paralel si daune de 200 de mii de lei de la Paul Pacuraru si cate 150 de mii de lei de la celelalte doua persoane pentru daunele aduse sindicatului prin neinregistrarea conflictului de interese. Procesul privind cererea de chemare in garantie va fi reluat la 20 iunie.