Institutiile cu activitati de cercetare-dezvoltare vor putea beneficia de finantare nerambursabila de pana la 75% din totalul costurilor pentru proiecte de cercetare fundamentala, industriala si precompetitiva, in cadrul unei scheme de ajutor de stat ce va fi implementata de Ministerul Educatiei si Cercetarii, se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.
Schema de ajutor de stat, continuta de Programul Cercetare de Excelenta CEEX, care va fi implementat pana in 2008, a fost recent autorizat de catre autoritatea de reglementare din domeniul liberei concurente din Romania.
In cadrul programului, se vor acorda sume nerambursabile, scopul declarat fiind acela de a stimula colaborarea dintre unitatile si institutiile de cercetare-dezvoltare, universitati si diversi agenti economici.
In cadrul Programului sunt finantate cheltuielile cu personalul angajat exclusiv pentru activitatea de cercetare, cu bunurile de folosinta indelungata utilizate exclusiv si continuu pentru activitatea de cercetare (echipamente si instrumente), cu consultanta si serviciile echivalente utilizate exclusiv pentru activitatea de cercetare, inclusiv cercetarea, cunostintele tehnice si brevetele, achizitionate de la terti.
De asemenea, sunt considerate costuri eligibile cele de regie, suplimentare, survenite ca rezultat direct al activitatii de cercetare, precum si alte cheltuieli de operare sau exploatare.
Finantarea nu poate depasi insa 75% din costurile mentionate in cazul proiectelor de cercetare aplicativa si 50% din aceleasi costuri pentru activitatile de cercetare-dezvoltare precompetitiva.
Recent, aproximativ 40 de unitati de cercetare-dezvoltare au primit avizul Consiliului Concurentei pentru scutirea de la plata a datoriilor bugetare acumulate pana la 31 decembrie 2003, precum si a majorarilor de intarziere si a penalitatilor aferente acestora. (Simona Dobre)