Specialistii din domeniul imobiliar au sesizat in acest an cateva schimbari majore atat in ce priveste oferta, cat si cererea de pe piata galateana. Cumparatorii refuza apartamentele vechi chiar daca acestea sunt situate in zona centrala a orasului si accepta ofertele din cartierele marginase daca locuinta indeplineste criteriile acestora, si anume suprafata mare, etaj intermediar, de preferat 1, 2 sau 3.

Apartamente cele mai cautate de cei care vor sa-si schimbe locuinta si chiar de cei reintorsi din strainatate care vor sa-si cumpere un imobil sunt situate in cartierele Tiglina 3, IC Frimu, Micro 17 si Micro 21.

Administratorul agentiei imobiliare Retrocasa, Gabriel Baicu, ne-a explicat ca in aceste zone s-au deschis cele mai multe dintre supermarket-uri, atragand astfel tot mai multi cumparatori. Pe de alta parte, a scazut interesul pentru apartamentele situate in centrul orasului pentru ca sunt foarte vechi, cele mai multe dintre acestea datand chiar din 1977. Gabriel Baicu ne-a mai spus ca in prezent cele mai cautate sunt imobilele cu suprafete mari, indiferent de numarul de camere. "Preturile imobilelor sunt stabilite in functie de suprafata, nu neaparat de numarul de camere. Spre exemplu, au fost cazuri in care clientii au refuzat un apartament cu trei camere pentru ca li s-a parut ca era mic, preferand astfel unul cu doua camere, desi ambele imobile aveau aceeasi suprafata totala", a spus administratorul Retrocasa.

Astfel, un imobil cu o camera in Micro 21, care are o suprafata de 30 mp se vinde cu 120.000 de lei. Tot un apartament cu o camera poate fi cumparat la 82.000 de lei in Micro 19, dar in acest caz are doar 20 de metri patrati. De asemenea un imobil cu 2 camere, cu o suprafata de 55 mp, se vinde in Micro 17 cu 165.000 de lei. Valoarea apartamentului scade pana la 145.000 de lei in cazul unuia care are o suprafata de doar 45 mp. In ceea ce priveste apartamentele de 3 si 4 camere, cele mai cautate sunt cele cu suprafate de 80, respectiv 100 mp. Pretul unui imobil cu trei camere ajunge la 200.000 de lei in IC Frimu, iar cele care au 100 mp se vand chiar cu 240.000 de lei in acelasi cartier.

Etajul face pretul

Un alt factor care influenteaza pretul unui apartament este etajul la care este situat. Potrivit specialistilor din domeniul imobiliar, parterul si ultimul etaj sunt refuzate in favoarea etajelor intermediare (cele mai cautate fiind etajele 1, 2 si 3) care, de altfel, sunt si cele mai scumpe. Cu toate acestea, diferenta dintre pretul unui apartament la parter si unul la ultimul etaj este de cel putin 10.000 de lei, in functie si de numarul de camere. Spre exemplu, un apartament cu o camera la etajul al cincilea intr-un bloc cu zece etaje situat in Tiglina 1 costa 80.000 de lei. In acelasi bloc un apartament la ultimul etaj se vinde cu 70.000 de lei. Cel mai scump este cel de la primul etaj, care costa 93.000 de lei.