Inspectorii din cadrul Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) Constanta au demarat, din data de 4 august a.c., in parteneriat cu Inspectoratul Judetean Scolar (ISJ), o actiune de identificare a tuturor unitatilor scolare care nu detin autorizatie de functionare pentru instalatiile de incalzit. Tragic este faptul ca, in doar trei zile, inspectorii celor doua institutii au descoperit ca din 10 scoli controlate, 6 mergeau "pe blat", adica nu detineau aviz de functionare pentru centrale. Una dintre "bubele" descoperite cu ocazia controlului o reprezinta si centrala Scolii cu clasele I-VIII Gala Galaction din municipiul Mangalia.
"Din 10 cazane controlate, 6 au fost descoperite fara autorizatie. Imediat, s-a dispus intocmirea proceselor-verbale necesare opririi din functiune. La Mangalia, Scoala cu clasele I-VIII Gala Galaction nu avea aviz. In aceeasi situatie se mai gasesc si unitatile scolare din Saraiu, Ciobanu - doua scoli de arte si meserii, respectiv din Crucea si Dulgheru. Nu e deloc bine. Daca din 10 scoli controlate, 6 nu aveau autorizatie de functionare pentru centrale, atunci situatia este oarecum tragica", a declarat pentru cotidianul "Replica" de Constanta unul dintre inspectorii ce participa la actiune. La randul sau, Daniel Nedelcu, sef Serviciu din cadrul ISCIR Constanta, ne-a declarat ca astfel de actiuni sunt executate in fiecare an, atat in timpul vacantelor, cat si in timpul cursurilor. "Autorizarea centralelor termice este foarte importanta. Neglijand aceste instalatii pot avea loc accidente foarte grave. Numarul scolilor din judetul Constanta care nu sunt autorizate de catre ISCIR este aproximativ egal cu cel din Tulcea", a mai spus Nedelcu. Tot potrivit acestuia, ISCIR Constanta detine o lista unde sunt trecute scolile ce nu figureaza a fi in regula, din punct de vedere al autorizatiilor.

Lista "bombelor" este incredibil de lunga

Astfel, scoli generale, scoli de arte si meserii, si chiar gradinite au ajuns sa reprezinte o amenintare pentru viata elevilor. Conform situatiei centralelor termice din unitatile aflate in subordinea administratiei publice locale, cele mai multe dintre scolile din judetul Constanta, din data de 21 iulie a.c., nu detineau autorizatii. Acestea sunt: Scoala Generala Numar 3, din municipiul Constanta, Grup Scolar Ion Banescu si Gradinita Numarul I, ambele din municipiul Mangalia, Scolile de Arte si Meserii din localitatile Ciobanu, Crucea, si Saraiu, Grupurile Scolare din Castelul si Cogealac, Gradinita din 2 Mai si Gradinita Numarul I din Mangalia.