Exista pe piata auto diferite tipuri de masini a caror siguranta in cazul unui impact puternic este mai mica sau mai mare in functie de dotarile tehnice pe care le au. Majoritatea autoturismelor implicate in accidente rutiere grave sunt potrivit unui reprezentant al Politiei Rutiere cele de fabricatie straina. Un lucru ingrijorator este si faptul ca de ceva timp incoace aceste tot mai multe accidente sunt provocate de tineri care primind pe mana masini dintre cele mai puternice apasa pedala de acceleratie mai mult decat este nevoie. Majoritatea oamenilor, in special cei mai tineri, isi achizitioneaza un autovehicul in functie de aspectul estetic sau puterea motorului, ignorand gradul de siguranta pe care respectiva masina i-o poate oferi in cazul unui accident nedorit. Potrivit Euro NCAP, societatea care ofera celebrele stele in urma testelor de impact a diferitelor autovehicule, ocupantii unei masini de mari dimensiuni spre exemplu nu sunt automat mai in siguranta decat cei dintr-o masina mai mica. In ultimii doi ani, SUV-urile testate Euro NCAP au fost notate cu patru stele din cinci posibile la protectia pasagerilor. In aceeasi perioada, masinile din clasa mica au obtinut cu lejeritate toate cele cinci stele.

Fiat, Renault, Peugeot, Opel, si Ford ofera siguranta pe sosea

Astfel, masini de dimensiuni mai mari precum Audi Q7, Land Rover Freelander sau Jeep Grand Cherokee au fost depasite, in ceea ce priveste siguranta pe care o ofera pasagerilor, de masini de dimensiuni mai mici precum cele ale firmelor Fiat, Renault, Peugeot, Opel, Ford, Volskwagen sau subsidiarii acesteia. Diferenta a reprezentat-o existenta mai multor elemente de siguranta incluse in versiunea standard. Principala problema a masinilor care sunt considerate nesigure este lipsa airbag-urilor, in special a celor laterale, acestea fiind incluse la mai multe modele de autovehicule la accesorii optionale, Hyunday Elantra fiind una dintre masinile care a obtinut un punctaj mic din cauza lipsei acestui element. Astfel, foarte putini cumparatori vor achizitiona respectivul autoturism cu respectivele optionale, preferandu-l pe cel in versiune standard.
Cele mai nesigure autoturisme

In afara unor modele de Sport Utility Vehicle (SUV) considerate nesigure pentru pasageri in cazul unui impact, mai sunt anumite modele de lux printre cele mai cautate de oamenii cu bani care au deja sesizari in privinta sigurantei, unul dintre ele fiind si clasa M de la Mercedes-Benz care a fost modificat de curand din cauza unor probleme la sistemul de directie. De asemenea pe lista masinilor cu un grad de siguranta mai mic mai pot fi incluse si modele produse de companii precum Hyunday, Kia sau Suzuki. De asemenea, autoturismele care in ultimii ani au avut un mare succes la vanzari in Romania, cele produse de Daewoo, pot fi incluse in lista masinilor nesigure, acestea primind printre cele mai mici note in ceea ce priveste siguranta la un impact lateral si frontal.