Prestigioasa revista americana Forbes a realizat un top al celor mai scumpe masini din lume, care au mici sanse sa ajunga in garajul vreunui muritor de rand, cu salariu mediu pe economie. Liderul de necontestat este Bugatti Veyron 16.4, un bolid in valoare de un milion de dolari.
Masinile de vis prezente in topul realizat de revista Forbes nu sunt numai rare. Sunt frumoase, indraznete si ating viteze de-a dreptul uluitoare.
In mod surprinzator, printre primele clasate se regasesc putine nume ale unor producatori de automobile celebre, exceptie facand doar Mercedes-Benz, modelul sau SLR McLaren ocupand locul sapte in top, si Porsche, cu al sau Carrera GT, situat pe penultimul loc. Nu sunt prezente in top Bentley, Lamborghini, Rolls Royce. Oricum ar fi, toate modelele sunt bolizi superbi si rapizi, cu caroserie si tehnici avangardiste, departe de cele dedicate "muritorilor de rand". Viteza lor maxima atinge valori record, iar tehnologiile folosite la realizarea lor sunt premiere pe plan mondial.
De mentionat ca pentru acest clasament au fost luate in considerare autoturismele din care exista mai multe exemplare in circulatie, fiind excluse prototipurile. Pentru masinile care prezinta mai multe editii ale aceluiasi model a fost luat in considerare cel mai scump.
Podium de vis al celor mai scumpe masini
Topul este deschis de franceza Bugatti Veyron 16.4, in valoare de 1.192.057 de dolari. Pana acum comercializat doar pe Batranul Continent, Bugatti Veyron este de departe cel mai rapid, insa si cel mai scump autoturism din lume. Viteza maxima pe care o atinge in interval de doar cateva secunde este de 407 km/h, iar cei 1001 cai putere fac autoturismul sa para un adevarat Boeing pe patru roti. In ciuda greutatii sale de 1.950 de kilograme, autoturismul este usor de condus, fiind extrem de stabil, astfel ca la o viteza de 200 de kilometri pe ora se poate frana fara ca soferul sa isi puna viata in pericol. Locul doi in clasament revine tot unei creatii europene. Este vorba de italiana Pagani Zonda Roadster F C12S 7.3, Clubsport version. Propulsat de un motor de 650 de cai putere, bolidul italian atinge suta de kilometri in doar 3,6 secunde, asta si gratie greutatii sale, de 1.300 kg. Insa pentru a va putea bucura de aceasta masina, trebuie sa va scoateti din cont 667.321 de dolari. Medalia de bronz revine productiei americane SSC Ultimate Aero, in valoare de 654.500 de dolari, aceasta fiind cea mai scumpa masina americana, dar si cea mai rapida. Fabricantul american estimeaza ca aceasta masina atinge 273 mph pe o pista de curse. Ultimate Aero are un motor V8 cu 1.046 CP.
Bijuterii pe patru roti la preturi fantastice
Locul patru in clasament este ocupat de modelul elvetian Leblanc Mirabeau, in valoare de 645.084 de dolari. Compania producatoare spera ca, pana la sfarsitul acestui an, bolidul sa circule "liber" si pe strazile din Statele Unite. Motorul de 700 de cai putere al masinii ii permite acesteia viteze demne de Formula 1. Ocupanta locului cinci vine din Statele Unite si se numeste Saleen S7. Motorul de 750 de cai putere ii asigura bolidului o prestanta aparte, facandu-i pe specialisti sa creada ca masina isi merita pretul de 637.723 de dolari. Autoturismul Koenigsegg CCR vine din Suedia si ocupa locul sase in clasament, bolidul putand fi achizitionat la un pret de 545.568 de dolari. Koenigsegg CCR are un motor V8 si 806 CP. Anul acesta la Geneva, Koenigsegg a prezentat in premiera modelul CCX, un derivat din gama CC. Primul producator ceva mai cunoscut prezent in top este compania germana Mercedes-Benz, cu modelul SLR McLaren. Acesta este cel mai rapid model Mercedes existent pe piata, insa si cel mai scump, putand fi achizitionat cu 452.000 de dolari. Ceea ce este frumos la aceasta bijuterie pe patru roti este faptul ca poate fi la fel de confortabila, pe cat este de sofisticata, asa cum doar un producator de masini de cursa (McLaren) poate face. Pe locul opt in clasament figureaza splendidul Maybach 62. Bolidul de 6,20 metri poate fi achizitionat la pretul de