Valoarea exporturilor din noiembrie 2006 a inregistrat cel mai mare nivel din ultimii 16 ani, ajungand la 2,45 miliarde de euro, depasind cu 116 milioane de euro recordul anterior din martie 2006, de respectiv circa 2,3 miliarde de euro, a declarat ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler (foto). De asemenea, pentru prima data dupa '89 incoace, exporturile au crescut intr-un ritm mai mare decat importurile.
Noiembrie 2006 a marcat un punct de cotitura in evolutia comertului exterior. Astfel, valoare exporturilor din aceasta luna a atins 2,45 miliarde de euro, cel mai mare nivel din ultimii 16 ani, iar dinamica acestora a fost mai mare decat a importurilor in noiembrie fata de octombrie. In timp ce exporturile au crescut cu 9%, importurile, care au insumat 3,76 miliarde de euro, au crescut doar cu 5,2%, in noiembrie fata de octombrie 2006, reiese dintr-un comunicat transmis de Institutul National de Statistica (INS).
Insa, raportat la aceeasi luna din 2005, exportu-rile au crescut cu 20,9%, intr-un ritm inferior importurilor care au fost cu 23,1% mai mari in noiembrie 2006. Asa se face ca, pe ansamblu, deficitul comercial continua sa creasca. Pe primele 11 luni din 2006 a insumat 10 miliarde de euro, calculat ca diferenta intre exportul de marfuri FOB si importul FOB, fiind mai mare cu 3,25 miliarde de euro fata de intervalul corespunzator din 2005.
"Cresterea mai accentuata a importului decat cea a exportului a generat cresterea deficitului balantei comerciale. Structura deficitului releva insa ca acesta se localizeaza, cu precadere, la bunuri pentru aprovizionarea industriei si la bunuri de capital care au sustinut procesele de restructurare, modernizare si crestere a economiei din aceasta perioada, potential generatoare de dezvoltare, export si noi locuri de munca" a explicat Iuliu Winkler.
Potrivit INS, comertul cu produse din domeniul tehnologic reprezinta o parte importanta in totalul schimburilor.
Atat la exporturi, cat si la importuri, grupa de produse cu cea mai mare pondere este cea de masini si dispozitive mecanice, aparate si echipamente electrice precum si aparate de inregistrat si reprodus sunetul si imaginile.

Cresterea exporturilor, efect al importului de tehnologie

Iuliu Winkler considera ca schimbarile pozitive in structura balantei comerciale, generate de importurile de tehnologie din anii anteriori, au facut ca, incepand cu 2006, ritmul de crestere al exporturilor romanesti din aceasta categorie sa fie superior celui realizat la import. "Prognozele noastre indica accentuarea acestei tendinte in 2007-2008, care se va concretiza, pe ansamblu, in diminuarea treptata a deficitului balantei comerciale dupa 2009", este de parere ministrul delegat pentru comert.

Germania, partener principal

O alta premiera in-registrata in noiembrie 2006 a fost detronarea Italiei din pozitia de partener comercial principal al Romaniei la importuri, locul sau fiind luat de Germania.
"Tendinta actuala de diminuare a exportului de produse rezultate din prelucrare activa (Lohn) s-a reflectat in schimbarea pozitiei intre principalii parteneri la import. Astfel, Italia, dupa o indelungata perioada de timp in care a fost primul partener al Romaniei la import, cu doua luni in urma, a cedat locul intai in favoarea Germaniei", a precizat Winkler.