Ziare.com publica rezultatele unui sondaj desfasurat in perioada 18 decembrie 2010 - 31 decembrie 2010, la care au participat 6.589 de persoane.
Pe 21 iunie 2010 intra in vigoare Ordonanta de Urgenta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care transpune in legislatia romaneasca o directiva europeana. Ordonanta elimina comisioanele de risc si partial pe cele de plata anticipata. OUG 50 trebuia sa se aplice atat contractelor noi, cat si celor aflate deja in derulare.
Acest act normativ aducea multe beneficii pentru consumatori, motiv pentru care bancile s-au aratat foarte nemultumite si au cerut Guvernului si presedintiei sa nu o promulge atat timp cat stipuleaza ca se aplica si creditelor in derulare. Insa OUG 50 a intrat5 totusi in vigoare.
Atunci si FMI a intervenit, surse participate la discutiile din luna octombrie declarand ca Fondul nu ne va mai da bani daca nu se modifica ordonanta.
Pe 15 decembrie 2010 bancile au castigat partial razboiul, deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci aproband aplicarea majoritatii prevederilor ordonantei privind creditele populatiei doar la contractele de imprumut incheiate dupa intrarea in vigoare a actului normativ.
Insa, pentru ca unele banci nu s-a conformat legii initiale, mii de clienti nemultumiti au atacat institutiile bancare in instanta. Nu se stie ce se va intampla cu aceste procese daca OUG 50 va suferi modificarile in favoarea bancilor, pe care le cere Guvernul la presiunea FMI.