Sunt mici, fara imbunatatiri si au confort scazut, dar costa cat o masina. La mai bine de doi ani de la blocarea pietei imobiliare, craiovenii care viseaza la propria locuinta isi pot cumpara una la preturi pornind de la 21.000 - 22.000 de euro.

Daca in anii trecuti achizitionarea unei locuinte parea doar un vis frumos, preturile ajungand la niveluri extrem de ridicate, de multe ori mult peste valoarea caselor, anul acesta, lucrurile s-au schimbat. Unele garsoniere au preturi care concureaza cu succes o masina. "Cele mai ieftine garsoniere au preturi pornind de la 21.000-22.000 de euro", a declarat Nicu Radut, directorul unei agentii imobiliare din Craiova. Garsonierele nu sunt singurele locuinte accesibile. "Apartamentele cu doua camere pornesc de la 29.000 de euro (in general in Valea Rosie, Craiovita, confort 2 si 3), iar cele cu trei, de la 40.000 de euro (in Valea Rosie, Craiovita, confort 2 si 3)", a adaugat Radut. In general, aceste locuinte sunt fara imbunatatiri. Asta inseamna ca nu au gresie si faianta noua, termopane, centrala termica proprie si nici nu sunt izolate termic. La acestea se adauga lipsa mobilei de bucatarie, care, potrivit reprezentantilor agentiilor imobiliare, este considerata in prezent imbunatatire.
Este putin probabil ca prelungirea Programului "Prima Casa" sa mai atraga dupa sine o crestere a preturilor fata de nivelul actual. "Tentatia este ca in prima faza, proprietarii sa-si ajusteze preturile la limita superioara impusa prin program. Ulterior insa, preturile se vor autoregla si vor reveni la normal", a declarat Cristian Clenciu, directorul altei agentii din Craiova. Ideea a fost sustinuta si de alti specialisti din domeniu. "Nu ar trebui sa creasca preturile pentru ca este cerere, in acest moment, la 30% din oferta, ceea ce inseamna ca locuintele ar trebui sa se ieftineasca. Asta deoarece preturile din piata nu se calculeaza la metrul patrat, ci in functie de cerere si oferta", a spus Nicu Radut.

Reguli noi in "Prima Casa"

Potrivit noilor norme ale Programului Prima Casa, aprobate in sedinta de guvern de ieri, statul instituie o garantie care are o valoare de 60.000 de euro, 70.000 de euro sau 75.000 de euro. "Concret, pentru toti cei care doresc sa-si achizitioneze o locuinta gata terminata sau una la rosu, garantia guvernamentala este in continuare de 60.000 de euro. Cei care, de la data publicarii in Monitorul Oficial a hotararii de guvern, isi construiesc o locuinta noua - deci obtin o autorizatie de constructie dupa data intrarii in vigoare a hotararii de guvern - vor primi o garantie de 70.000 de euro. Daca mai multe persoane, cel putin sapte, se asociaza pentru a-si construi impreuna locuinte, atunci garantia guvernamentala este de 75.000 de euro", a declarat premierul Emil Boc. Acesta a explicat ca avantajul major este ca aceia care in prezent platesc 200 - 300 de euro chirie cu banii respectivi pot sa achite rata la banca. "Avansul minim pe care il cerem este de 5 la suta, nu 20 - 30%, ca in cazul creditelor ipotecare, si nu exista garantii suplimentare", a precizat Emil Boc.