In Romania de astazi, o investitie de 10.000 de euro nu poate sa aduca mari profituri decat pe bursa, dar acolo ca sa joci bine trebuie sa cunosti in amanunt regulile jocului sau sa fii angajat un broker experimentat si norocos totodata. In rest, o scurta trecere in revista a modalitatilor prin care se poate obtine un castig frumusel ne arata ca nu trebuie ocolite depozitele bancare, obligatiunile sau piata imobiliara.
Fostul presedinte al BRD-GSG, Bogdan Baltazar, ne-a declarat ca ar investi 10.000 de euro intr-un depozit in moneda unica europeana cu maturitatea la trei luni. „Eu sunt tipul investitorului extrem de conservator si prudent. A doua optiune pe care as lua-o in calcul ar fi sa-i schimb in lei si i-as pune tot intr-un depozit bancar cu dobanda variabila, pe trei luni“, ne-a mai spus Baltazar.
La randul sau, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, ne-a explicat ca, daca ar avea la dispozitie 10.000 de euro pentru un an, i-ar imparti intre banca si bursa. Astfel, Ghetea ar plasa 7.000 de euro intr-un depozit in euro la institutia bancara care ii ofera cea mai mare dobanda, iar restul de 3.000 i-ar juca pe bursa, investindu-i in actiuni.
Mai departe, Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, ne-a spus ca, plecand la cumparaturi in piata imobiliara cu 10.000 de euro, la ora actuala, nu putem cumpara decat un teren. „Puteti achizitiona doar un teren si nu unul dintr-o zona in care se poate construi imediat. Poate in zonele defavorizate de tip Valea Jiului sa mai existe garsoniere care pot fi cumparate cu aceasta suma“, a comentat Ureche.
Pe de alta parte, specialistii spun ca, daca o persoana vrea sa castige pe bursa, trebuie sa stie foarte bine regulile pietei de capital si sa aiba cunostinte temeinice despre companiile listate. Daca nu este pregatita cu adevarat, acea persoana poate sa piarda toti banii in locul mult-visatului mare castig. Tocmai de aceea, daca persoana respectiva este incepator intr-ale bursei, brokerii ii recomanda sa-si plaseze banii in actiuni ale bancilor.