Cursul afisat ieri de BNR marcheaza o depreciere a monedei europene cu 0,48% in raport cu leul fata de vineri, ca urmare a lipsei de lichiditate de pe piata monetara, potrivit dealerilor. Si fata de moneda americana leul s-a intarit puternic, banca centrala afisand ieri un curs oficial de 2,5188 lei/dolar. Acest nivel n-a mai fost atins din 21 noiembrie 2000. Fata de vineri, dolarul s-a depreciat ieri cu 0,15% in raport cu moneda nationala.
Principala cauza a intaririi leului este lipsa de lichiditate din piata monetara, considera dealerii.
"Sunt banci care nu au suficienti lei pentru rezervele minime obligatorii si au doua solutii: atrag bani la dobanzile mari din piata monetara sau vand valuta. Solutia a doua pare mai avantajoasa, pentru ca oricum leul este pe un trend de apreciere", a declarat dealerul Bancii Comericale Romane (BCR) Narcis Noaghea, citat de NewsIn si preluat de The Money Channel.
De altfel, lipsa de lichiditate se observa si la BNR, unde ieri nu s-au procesat bancnote de lei noi, ci numai bancnote de lei vechi, pentru a fi distruse. Pe de alta parte, Rozalia Pal, Senior Economist UniCredit Romania, crede ca "aprecierea leului din ultimele zile a fost influentata si de reevaluarea pozitiva a coroanei slovace cu 8,5%. Slovacia a intrat deja in mecanismul valutar ERM 2, cu o paritate fixa a monedei locale fata de euro, proces care precede adoptarea monedei unice europene".
Pal a precizat ca, potrivit prognozelor UniCredit, 2007 e caracterizat de o volatilitate accentuata a leului sub influenta fluxului de capital strain si a schimbarii preferintelor investitorilor pe plan regional pentru tarile din Europa Centrala si de Est.