7 oameni de afaceri galateni, a caror avere totala a fost estimata intre 191 si 208 milioane de dolari, fac parte din rindul celor mai bogati 300 de romani, potrivit clasamentului intocmit de revista “Capital”.

Multa vilva, ca si anul trecut, pe tema romanilor multimilionari in dolari scosi la rampa prin publicarea clasamentului celor mai bogati 300 de romani de catre revista “Capital”. Asa cum era de asteptat, oamenii de afaceri galateni nu lipsesc din top, judetul Galati situindu-se pe locul 11, cu sapte multimilionari in dolari, a caror avere totala a fost estimata intre 191 si 208 milioane de dolari. Doi dintre oamenii de afaceri galateni, Virgil Rapotan si Catalin Chelu, se afla in topul celor mai avuti 100 de romani.

Sotii Rapotan, cei mai avuti galateni

Cu o avere estimata intre 70 si 75 milioane de dolari, sotii Virgil si Angelica Rapotan sint familia cea mai bogata din Galati, ocupind locul 5 in topul celor mai instarite familii din Romania. Virgil Rapotan este unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din zona Galati-Braila, acesta detinind impreuna cu sotia sa 98% din actiunile firmei “Arabesque”, companie de comert cu amanuntul a materialului lemnos si a materialelor de constructii. “Arabesque” a inregistrat in anul 2004 o cifra de afaceri de peste 157 milioane de dolari si un profit brut de peste 15 milioane de dolari. Omul de afaceri galatean mai detine 51% din actiunile companiei Chorus Marketing and Distribution, iar Angelica Rapotan detine 80% din actiunile firmei de comert Legato. Familia Rapotan are aproape 70% din actiunile societatii galatene Fierctc Sibel, care are ca obiect de activitate constructiile metalice .

Unul dintre cei mai bogati burlaci

Cel de-al doilea multimilionar cu greutate al Galatiului este Catalin Chelu, a carui avere a fost estimata de revista “Capital” intre 65 si 70 milioane de dolari si care este unul dintre cei mai instariti burlaci ai Romaniei. Acesta are afaceri in foarte multe domenii, cele mai semnificative fiind televiziunea prin cablu si investitiile bursiere, omul de afaceri galatean detinind un pachet de actiuni consistent la SIF Moldova. "Valoarea portofoliului pe care il detin se ridica la circa 40 milioane de dolari, apreciindu-se cu aproximativ 20% in ultimul an. La acestea sa mai adauga alte 20 milioane de dolari in afaceri private si circa 10 milioane de dolari care reprezinta detineri la societati mai putin importante", a declarat Catalin Chelu redactorilor de la revista “Capital”.

Costel Miron a acumulat 20 milioane de dolari

Costel Miron ocupa locul trei in topul celor mai bogati galateni, avind o avere cotatata la 18-20 milioane de dolari, fiind actionarul principal al grupului de firme Mairon, al carui obiect principal de activitate este metalurgia si distributia de materiale de constructii. Din grupul de firme Mairon fac parte Mairon Galati si Mairon Holding Ltd, fiecare inregistrind anul trecut un profit net substantial.

Patronul Hotelului “Vega”, o avere de 14 milioane de dolari

Un alt om de afaceri galatean aflat in top 300 este Corneliu Istrate, a carui avere a fost estimata la 12-14 milioane de dolari. Principalul business al lui Corneliu Istrate il reprezinta constructiile, firma Vega ‘93, la care detine 62% din actiuni, inregistrind anul trecut un profit net de 2,5 milioane de dolari. Omul de afaceri mai este actionar majoritar, prin intermediul firmei Vega ‘93, la societatea Citadina si este proprietarul celui mai modern hotel din Galati, “Vega”, o investitie de 5 milioane de dolari.

Profit din productia de tevi sudate

Andrei Lisinschi are o avere estimata la 10-11 milioane de dolari si principala sa afacere este productia de tevi sudate, fiind actionar majoritar la companiei Profiland. Andrei Lisinschi detine 70% din actiunile producatorului de tevi Intfor, precum si 90% din actiunile companiei Proserv, care distribuie tichetele de masa Bonaliment. Omul de afaceri este proprietarul a aproximativ 50.000 metri patrati de teren intravilan in Galati, evaluat la aproximativ 75 de euro pe metrul patrat. "Tinta" pentru anul 2006 a lui Andrei Lisinschi o reprezinta investitiile in imobiliare.

Averea fratilor Herascu, estimata la 10 milioane de dolari

Fratii Petrica Herascu si Marius Herascu au o avere estimata la 9-10 milioane de dolari, principalele lor afaceri fiind concentrate in industria alimentara, depozitarea cerealelor si imobiliare. Cei doi oameni de afaceri detin pachetul majoritar de actiuni la producatorul de panificatie Galmopan Galati, care detine si importante spatii de depozitare si silozuri in Galati, Pitesti, Braila si Orastie. De asemenea, fratii Herascu mai controleaza societatea braileana Demopan, Alcom Galati, care detine o retea importanta de spatii comerciale, firma Glubedex SA, producatorul brailean de amidon, glucoza si dextrine. De asemenea cei doi oameni de afaceri mai au in proprietate firma Combavipor Galati, care produce furaje pentru animale, precum si compania Spatii Galati, cu activitate in domeniul imobiliar.

Marian Baila valoreaza 8 milioane de dolari

Omul de afaceri Marian Baila are o avere estimata la 7-8 milioane de dolari, acesta avind business-uri in comert, constructii, transporturi, productie si imobiliare. Marian Baila este proprietarul a 27 de hectare de teren intravilan in Galati, Tirgu-Jiu si Sibiu. Cifra de afaceri a grupului de firme controlat de Marian Baila s-a restrins anul trecut la 6,1 milioane de dolari datorita investitiilor facute in achizitia de terenuri si cladiri unde se vor face constructii. In anul 2004 acesta a preluat trei hectare de teren la iesirea din Galati spre Braila, pe care urmeaza sa se construiasca magazinele Practiker si Real.

Zeci de milioane de dolari din afacerile cu produse siderurgice

Corneliu Gavaneanu poate fi considerat unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri galateni, tinind cont de faptul ca principalele sale afaceri se deruleaza in Galati. Acesta are o avere estimata la 15-17 milioane de dolari, principalele sale business-uri fiind in domeniul comertului, prestarilor portuare, procesarii produselor siderurgice, producerii tevilor de otel. Corneliu Gavaneanu este patronul firmei Metaltrade International 97 SRL, al firmei Docuri. Omul de afaceri mai este actionar majoritar la Port Bazinul Nou si la firma Centrul de Prelucrare a Produselor Siderurgice.