Astazi expira termenul-limita pentru depunerea ofertelor angajante in procesul de privatizare al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC). Din cele sapte banci care s-au inscris initial in cursa pentru preluarea CEC, au mai ramas valabile ofertele Raiffeisen Bank din Austria, EFG Eurobank, Grecia, National Bank of Greece, Grecia si OTP, din Ungaria. Celelalte trei banci inscrise initial, grupul franco-belgian Dexia, Monte dei Paschi di Siena - Italia si Erste Bank, Austria, au anuntat ca nu vor mai depune oferte angajante pentru CEC. O analiza realizata de banca de investitii Merill Lynch, preluata de Mediafax, estimeaza valoarea pachetului de 69,9% actiuni CEC, detinut de statul roman la aproape 500 de milioane de euro. Analistii de la Merill Lynch apreciaza ca ofertele pentru privatizarea CEC vor avea o valoare inferioara estimarilor realizate de Guvern, de 700 de milioane de euro. Procesul de vanzare al CEC a fost amanat de autoritatile romane deoarece acestea nu fusesera multumite de valoarea ofertelor primite.
Un analist bancar ceh considera ca este greu de stabilit un favorit pentru privatizarea CEC. El precizeaza ca OTP va dispune de cea mai mica suma de bani pentru lansarea unei oferte, daca tinem cont de faptul ca banca ungara a cheltuit recent 1,1 miliarde de euro pentru achizitii.
Potrivit declaratiilor presedintelui CEC, valoarea contabila a bancii este de 200-250 de milioane de euro, luand in calcul si evaluarea activelor fixe. CEC-ul, a cincea banca de pe piata romaneasca, este vazuta ca ultima sansa a bancilor straine de a se extinde pe piata financiara de retail din Romania, a doua ca marime din regiune, dupa Polonia. Interesul investitorilor pentru CEC poate fi explicat de reteaua teritoriala extinsa a bancii, care cuprinde peste 50% din sucursalele bancare din Romania. Aceasta retea acopera si zonele rurale care vor primi finantari de ordinul miliardelor de euro, dupa integrarea in Uniunea Europeana.