Zilele trecute, prin programul Sapard, s-a dat unda verde pentru trei tipuri de finantari, iar termenul-limita de depunere a solicitarilor este 31 decembrie. Investitiile facute prin proiect trebuie sa se deruleze in maximum doi ani de la data semnarii contractelor de finantare si au o valoare totala eligibila cuprinsa intre 5.000 si 500.000 de euro. Totodata, vor mai finantate proiecte cu o valoare intre 30.000 si 4.000.000 de euro pentru imbunatatirea marketingului la produsele agricole si piscicole. Pentru dezvoltarea activitatilor economice care sa genereze venituri alternative, valoarea totala eligibila a proiectului trebuie sa fie intre 5.000 si 200.000 de euro.
Printr-un protocol incheiat ieri de catre Agentia SAPARD, s-a hotarat realizarea de investitii in mediul rural, cu valori cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro (in echivalent lei) din surse nerambursabile Sapard si microcredite acordate de CEC. Microcreditele vor fi acordate de CEC, in valoare maxima de 10.000 de euro, cu perioada de rambursare de pana la 5 ani si cu o dobanda variabila de 19% pe an.
De acest tip de finantare pot beneficia producatorii agricoli individuali, asociatiile agricole (familiale si de producatori), societatile agricole private si societatile comerciale cu capital majoritar privat.