Disputele pe tema bugetului Uniunii Europene implica din ce in ce mai mult tara noastra. Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti incearca sa obtina sprijinul autoritatilor romane pentru proiectul de buget propus de Presedintia britanica a UE spunand ca aceasta este foarte avantajos. In schimb, presedintele Comisiei Europene sustine ca, daca se va aproba propunerea britanica, Romania nu va mai putea adera in 2007.

Romania are posibilitatea sa primeasca de la Uniunea Europeana (UE), intre 2007 si 2009, 11 miliarde de euro, echivalentul anual a 5% din Produsul Intern Brut (PIB), daca va fi aprobata propunerea britanica de buget, a declarat ieri ambasadorul Marii Britanii, Quinton Quayle (foto). Ambasadorul a precizat ca propunerea este foarte avantajoasa pentru Romania. „Potrivit bugetului nostru, intre 2007 si 2009 Romania va primi 11 miliarde de euro. Aceasta este o suma uriasa, echivalentul anual a 5% din PIB-ul curent. De aceea, propunerile britanice sunt foarte avantajoase pentru Romania“, a adaugat diplomatul Regatului Unit. Astfel, ambasadorul Angliei reitereaza ideea pe care a exprimat-o si saptamana trecuta, potrivit careia propunerea de buget a Angliei reprezinta „o buna afacere“ si tocmai de aceea Romania trebuie sa ajute Presedintia britanica a UE sa primeasca acceptul pe acest proiect.

Propunere dezavantajoasa

Pe de alta parte insa, presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a declarat recent ca tarile candidate Romania si Bulgaria nu vor putea adera la UE daca ultima propunere de buget a Marii Britanii va fi aprobata la summitul de maine si poimaine.
Barroso a afirmat, citat de „The Independent“, ca tarile care au aderat in ultimul val (cele zece noi state membre) au respins propunerea de buget a lui Tony Blair din cauza ca bugetul astfel construit nu va fi destul de mare pentru a le permite Romaniei si Bulgariei sa se alature Uniunii Europene in 2007. „Exista o contradictie intre... ambitia pentru modern, o Europa largita si deschisa si motivele care duc la indeplinirea lor“, a continuat seful CE. Barosso a adaugat ca ajungerea la un acord pe buget la Consiliul European din aceasta saptamana este „un test pentru credibilitatea premierului Tony Blair ca lider european“.

Ultima sansa pentru un compromis

La 15 si 16 decembrie va avea loc un summit european, ultima ocazie pentru statele UE de a ajunge la un acord bugetar in 2005. Tocmai de aceea ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti se pare ca vrea cu orice pret sa obtina sprijinul Romaniei pentru propunerea de buget a tarii sale, propunere care pe de alta parte este foarte criticata de seful Comisiei Europene.