Garsonierele vor avea, cât de curând, o suprafata minima obligatorie de 37 de metri patrati. Deocamdata, propunerea este în stadiul de proiect, dar investitorii imobiliari ar trebui sa se familiarizeze cu ea.
Potrivit unui proiect al Legii locuintei, postat pe site-ul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), spatiile destinate locuirii ar trebui sa respecte anumite conditii minime de confort. Acestea constau în spatiu pentru odihna; loc pentru prepararea hranei; grup sanitar; acces la energie electrica si apa potabila; evacuarea controlata a apelor uzate si a reziduurilor menajere. Alta exigenta minimala este accesul liber individual la spatiul locuibil, fara tulburarea posesiei si a folosintei exclusive a locului detinut de alta persoana sau familie.

Limitele minime impuse prin lege

Actul stabileste si suprafetele minime ce ar urma sa revina fiecarui tip de locuinta. Suprafata utila minimala pentru o garsoniera va fi de 37 mp, din care camera de zi trebuie sa aiba 18 mp (inclusiv spatiul pentru dormit), locul de luat masa - 2,5 mp, bucataria - 5 mp, încaperea sanitara - 4,5 mp, iar spatiul de depozitare - 2 mp.
Pentru un apartament cu doua camere, suprafata utila prevazuta de lege ar trebui sa fie de 52 mp (camera de zi - 18 mp, dormitor - 12 mp, locul de luat masa - 3 mp, bucataria - 5 mp, încaperi sanitare - 4,5 mp, spatiul de depozitare - 2 mp).
La cele cu trei camere, suprafata minima va varia între 66 mp (camera de zi 18 - mp, dormitoare - 22 mp, locul de luat masa - 3 mp, bucataria - 5,5 mp, încaperi sanitare - 6,5 mp, spatiul de depozitare - 2,5 mp) si 74 mp (camera de zi - 19 mp, dormitoare - 24 mp, locul de luat masa - 3,5 mp, bucataria - 5,5 mp, încaperi sanitare - 6,5 mp, spatiul de depozitare - 3,5 mp). În ceea ce priveste locuintele cu patru camere, acestea nu vor mai putea avea o suprafata utila mai mica de 93 de metri patrati, iar cele cu cinci camere, sub 110 metri patrati.
Proiectul de lege al MDLPL face referire si la înaltimea libera minima a camerelor de locuit, care va fi de 2,55 m, cu exceptia mansardelor si niselor, la care se va asigura un volum minim de 15 metri cubi de persoana. Actul normativ permite însa ca locul de servire a mesei sa fie înglobat în bucatarie sau în camera de zi.

Suprafata locuibila din România, sub media europeana

Impunerea acestor conditii minimale a aparut ca urmare a faptului ca, în prezent, în România, suprafata locuibila medie pentru o persoana este în jurul a 20 mp, cu 44% sub media tarilor din UE (de 36 mp/persoana). "Aceasta problema a 'înghesuielii' poate fi rezolvata doar prin construirea de noi unitati locative", se precizeaza în propunere. Odata cu instituirea acestei legi, dezvoltatorii nu vor mai putea apela la artificiul de a micsora suprafetele destinate locuirii pentru a putea vinde apartamente la preturi accesibile clasei de mijloc, fara a reduce costul metrului patrat construit.

Spatii si instalatii de folosinta comuna

Pe lânga respectarea anumitor conditii minime de suprafata, constructorii va trebui sa prevada locuintele cu mai multe etaje cu spatii si instalatii de folosinta comuna, instalatii de prevenire si stingere a incendiilor, precum si ascensor conform normelor în vigoare. La acestea se adauga spatii pentru biciclete, carucioare si pentru uscarea rufelor; pentru depozitarea combustibililor solizi sau lichizi, în situatiile în care nu se pot asigura încalzirea centrala si/sau gaze la bucatarie; spatii destinate colectarii, depozitarii si evacuarii deseurilor menajere; rampa de acces pentru persoanele imobilizate în scaun cu rotile.