¥inta de inflatie stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru 2006 este de 5% plus/minus un punct procentual.
In septembrie, rata lunara a inflatiei a fost de 0,05%, iar cea anuala de 5,48%. Cresterea indicelui preturilor de consum in octombrie a fost determinata, in principal, de scumpirea serviciilor, intrucat preturile celorlalte doua categorii luate in calcul in cosul de consum, bunurile alimentare si nealimentare, au inregistrat majorari foarte reduse. Spre exemplu, tarifele serviciilor au urcat cu 0,92%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,07%, in timp ce preturile alimentelor au urcat cu 0,05%.
Daca se iau in calcul serviciile, in octombrie s-au consemnat scumpiri la aproape toate, cu exceptia serviciilor postale, transportului feroviar si a cazarii in hoteluri, unde preturile au stagnat, si a transportului aerian, pentru care tarifele s-au redus cu 0,22%.
Scumpirea marfurilor nealimentare a fost, in principal, efectul majorarii preturilor la tutun, tigari cu 0,7% si la imbracaminte, articole de galanterie, pasmanterie si mercerie cu 0,4%. In cadrul grupei marfurilor nealimentare, scaderi importante s-au inregistrat la combustibili (-0,8%), la masini de spalat (-0,2%) si la frigidere si congelatoare (-0,2%).
La grupa de produse alimentare s-au inregistrat cresteri importante la oua (+11%), la fasole boabe si alte leguminoase (+2,9%), la citrice si alte fructe meridionale (+2,8%), la lapte si produse lactate (+0,9%) si la carne, preparate si conserve din carne (+0,6%). In schimb, s-u ieftinit cartofii (-12,5%), zaharul (-2,1%), fructele proaspete (-0,9%) si uleiul comestibil (-0,6%).

Ce urmeaza?

Toata aceasta asezare a preturilor se bazeaza in mare masura pe stagnarea tarifelor la utilitati. Acest lucru, sesizat de autoritati, a condus la decizia acestora de a accepta o majorare a tarifelor la gaze, incepand de astazi cu pana la 8,5%, fapt care va determina o inflatie crescuta in aceasta luna fata de octombrie si una si mai mare in decembrie.
De fapt, avizul autoritatilor de a se majora pretul la gaze si electricitate in noiembrie, desi anuntasera anterior ca nu vor mai exista scumpiri pana la sfarsitul anului, este pentru a prelua o parte din presiunile inflationiste prevazute pentru anul viitor ca urmare a scumpirii utilitatilor.
Per total insa, rata de inflatie pentru 2006 se va incadra in tinta propusa de BNR. Chiar viceguvernatorul BNR Cristian Popa declara la finele lunii trecute ca rata inflatiei la sfarsitul acestui an va ramane in jurul punctului central tintit de banca centrala, de 5%, poate chiar sub acest nivel, desi tarifele la gaze vor fi majorate in noiembrie.
ßi Comisia Nationala de Prognoza aprecia in prognoza de toamna ca rata inflatiei se va situa in acest an la 5,5%, cu o jumatate de punct procentual sub nivelul anticipat la inceputul acestui an.
BNR a anuntat pentru 2007 o tinta de inflatie de 4%, cu un interval de variatie de un punct, iar pentru 2008 banca centrala a prognozat o tinta de inflatie de 3,8%, plus minus un punct.