Persoanele interesate de obtinerea unui credit ipotecar trebuie sa vada care este varianta cea mai avantajoasa.
Pentru asta nu este suficient sa se compare dobanzile percepute de banci, ci si celelalte taxe si comisioane incasate de acestea. Ele sunt taxa de analiza a dosarului, comisionul de acordare, comisioanele de administrare lunara sau anuala si comisionul de risc. DAE cuprinde toate aceste taxe si comisioane, iar clientii pot face o comparatie realista intre ofertele bancilor.
Daca luam ca exemplu achizitionarea unei locuinte in valoare de 75.000 de euro, in aceasta situatie trebuie sa calculam DAE pentru un credit ipotecar in valoare de 60.000 de euro. Diferenta de 15.000 de euro reprezinta avansul minim obligatoriu de 25% pe care beneficiarul creditului trebuie sa-l plateasca pentru a contracta creditul.
Comparand DAE pentru aceasta suma, siteul Finzoom a realizat un top al primelor zece credite ipotecare. Pe primul loc se situeaza creditul ipotecar cu dobanda fixa timp de un an al Bancii Romanesti, pentru care DAE este de 6,06%. Pe al doilea loc, cu o DAE de 6,29%, se situeaza acelasi tip de credit oferit de Alpha Bank, urmat de oferta Finansbank, cu 6,93%.
Cu o DAE de 7,09%, creditul Euro Clasic cu asigurare de viata inclusa, oferit de ING Bank, urmeaza pe locul patru in top. BancPost percepe o DAE mai mare, respectiv 7,36%, pentru creditul ipotecar. Urmeaza Alpha Bank, cu Alpha housing, cu dobanda fixa timp de doi ani, care are aceeasi DAE de 7,36%, dar o rata a dodanzii mai mare decat oferta anterioara. In continuare urmeaza Banca Romaneasca, cu creditul ipotecar cu dobanda variabila, cu o DAE de 7,5%, BCR, cu 7,58%, San Paolo Bank, cu 7,85%, si UniCredit, cu 8,43%.

Rambursare dubla

Beneficiarii acestor oferte trebuie sa stie ca in cazul creditului ipotecar aflat pe primul loc, trebuie sa ramburseze 114.877 de euro, adica aproape dublul sumei imprumutate, de 60.000 de euro.
Suma rambursata poate depasi insa dublul valorii initiale, ajungand la 138.735 de euro, in cazul ocupantului ultimului loc in topul creditelor.