Inpolitics informeaza: Oprescu bifeaza prima mare realizare: pasajul Basarab
Pasajul Basarab a fost deschis traficului auto, azi, la ora 6.00, primele masini traversand deja podul, pe care vor circula si tramvaiele liniei 34. Inaugurat sambata, cand Pasajul Basarab a putut fi vizitat de bucuresteni, ocazie cu care a fost organizata o parada, podul poate fi traversat de azi si cu masina.
Traficul pe Pasajul Basarab este monitorizat video la cele doua capete. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a mers azi, conform Mediafax, la centrul de monitorizare a traficului din Soseaua Oltenitei nr. 107, pentru a vedea cum se circula pe Pasajul Basarab.
Si tramvaiele liniei 34 circula pe Pasajul Basarab incepand de azi. Regia Autonoma de Transport Bucuresti a anuntat ca tramvaiele liniei 34 vor circula pe traseul actual intre Calea Vitan si Bulevardul Banu Manta, apoi pe un traseu prelungit pe Soseaua Nicolae Titulescu, Pasajul Basarab, Soseaua Orhideelor, Bulevardul Vasile Milea, Bulevardul Timisoara, Calea 13 Septembrie, Bulevardul Ghencea, pana la terminalul "Ghencea".
Pasajul Basarab are 1,9 kilometri si este cel mai lat pod hobant urban din Europa. Acesta face legatura rutiera si de tramvai intre Bulevardul Nicolae Titulescu - Soseaua Orhideelor - Podul Grozavesti - Bulevardul Vasile Milea, respectiv Soseaua Grozavesti, intregindu-se astfel inelul principal de circulatie al Municipiului Bucuresti in partea de nord-vest. Proiectul cuprinde doua traversari majore de obstacole, a raului Dambovita peste podul existent largit si a caii ferate in zona Garii de Nord.
Reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) au spus ca Pasajul Basarab nu poate fi pus in functiune pentru ca nu s-a facut receptia finala. Acestia sustin ca Primaria Capitalei nu a comunicat Inspectoratului de Stat in Constructii incheierea lucrarilor la Pasajul Basarab, deschis sambata pentru vizitare, iar de duminica si pentru traficul auto, iar receptia investitiei este conditionata de un raport de evaluare tehnica solicitat de ISC proiectantului structurii de rezistenta a pasajului.
In replica, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a spus: "Sa ma mai lase. Sa ma mai lase, sa citeasca bine legea. Sa ma mai lase cu prostii. Toata viata au pus piciorul pe frana sa nu se termine absolut nimic. Era cineva inconstient sa dea drumul la astea".
Primaria Capitalei a precizat, sambata, intr-un comunicat de presa, ca Pasajul Basarab a fost supus tuturor testelor prevazute de legislatia in vigoare, rezultatele acestora confirmand siguranta si stabilitatea acestuia in cele mai dificile conditii de exploatare.
Toate aceste teste au fost confirmate de catre proiectanti, consultanti si specialisti de renume in domeniu din Romania si Spania si consemnate in rapoartele pe care acestia le-au inaintat catre Comisie. "In acest moment, Pasajul Basarab este 100% sigur pentru punerea in exploatare", arata Primaria Capitalei.