Comisia Europeana (CE) va lansa, miercuri, o recomandare la adresa Romaniei privind evitarea unui deficit bugetar excesiv, de peste 3% din PIB, au declarat, marti, pentru Mediafax surse europene. Sursele citate au precizat ca este vorba despre o recomandare, nu de un avertisment, privind prevenirea procedurii de deficit excesiv.
Amelia Tores, purtator de cuvant al comisarului european pentru Economie si Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informatia. Ea a precizat insa ca, miercuri, unul dintre punctele aflate pe agenda discutiilor Comisiei va viza situatia finantelor publice din Romania. Amelia Tores a spus ca autoritatile europene supravegheaza permanent situatia finantelor publice din statele membre.
La sfarsitul lunii ianuarie, comisarul european Joaquin Almunia a declarat ca majorarea deficitului bugetar in Romania reprezinta un motiv serios de ingrijorare, iar guvernul trebuie sa fixeze tinte bugetare mai sanatoase, pentru a evita incalcarea reglementarilor europene.
CE poate declansa procedura de deficit excesiv daca acesta se plaseaza peste pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).