Cu toate ca dupa integrare li s-au impus diverse restrictii, romanii interesati sa munceasca in unele dintre tarile membre ale Uniunii Europene o pot face liber in anumite sectoare de activitate, respectand insa anumite conditii. Un sector deficitar in tarile UE este agricultura.
Desi incepand cu 1 ianuarie 2007 a impus masuri tranzitorii de acces pe piata fortei de munca, Italia a liberalizat patrunderea lucratorilor romani in domeniul agricol, sezonier. Cetatenii romani care doresc sa lucreze in agricultura in Italia o pot face in baza unei declaratii de angajare din partea angajatorului. Potrivit site-ului Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) - www.omfm.ro, acestia pot solicita cartea de sedere direct la Chestura sau prin intermediul oficiilor postale in interval de trei luni de la data intrarii in Italia. Pentru a obtine un astfel de contract de munca in Italia, in agricultura, cei interesati pot apela atat la OMFM, cat si la agentii privati, inscrisi la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), care au oferte de munca de la angajatorii italieni, dar si accesand portalul EURES (contact direct cu angajatorii italieni).
Francezii ne cer autorizatii de munca
Romanii care doresc sa lucreze in Franta, alt stat din randul tarilor care au anuntat oficial ca impun restrictii, ar trebui sa stie ca nu au voie sa-si exerseze profesia fara sa fi obtinut in prealabil o autorizatie de munca. Totusi, potrivit informatiilor furnizate de OMFM, daca activitatea solicitata figureaza pe lista domeniilor deficitare (aceasta lista cuprinde sapte sectoare de activitate - constructii si lucrari publice, industria hoteliera si alimentara, agricultura, mecanica si prelucrarea metalelor, industria de transformare, comert si vanzari, curatenie), autorizatiile vor fi eliberate fara a se lua in considerare situatia profesiei.
Romanii, pe locul doi in ordinea prioritatilor la angajare
Pentru a munci in Irlanda, cetatenii romani vor avea in continuare nevoie de permis de munca. Potrivit www.omfm.ro, prioritate pentru locurile vacante vor avea insa solicitantii din cadrul Spatiului Economic European (SEE), cetatenii din Romania si Bulgaria aflandu-se pe locul doi in ordinea prioritatilor (restrictia este prevazuta pentru o perioada de doi ani). Romanii au prioritate in fata cetatenilor din afara SEE.
In plus, irlandezii sunt mai ingaduitori cu cetatenii romani care au lucrat in Irlanda inainte de 31 decembrie 2006, in baza unui permis de munca valabil, pentru o perioada continua de cel putin 12 luni. Acestia nu mai au nevoie de permis de munca. Potrivit OMFM, in aceeasi situatie sunt si cetatenii romani care au fost deja scutiti anterior de aceasta obligatie.
Cipru impune un "certificat de inregistrare a strainilor"
O data cu integrarea, exista insa si tari care au anuntat ca nu impun restrictii pentru Romania: Estonia, Finlanda, Polonia, Slovacia, Cehia, Cipru, Suedia, Slovenia, Letonia, Lituania si Bulgaria.
Potrivit www.omfm.ro, romanii interesati sa lucreze in Cipru trebuie sa solicite un "certificat de inregistrare a strainilor" (ARC) la sectiile locale ale Departamentului de Imigrare si un "permis de sedere" (de la Departamentul de Migrare). Permisul de sedere se emite intr-o perioada de sase luni de la data solicitarii si este valabil pentru cinci ani, cu posibilitatea de reinnoire.
In Finlanda, romanii se pot angaja fara restrictii
Alta tara in care romanii se pot angaja fara restrictii este Finlanda. Astfel, craiovenii se pot angaja in munca pe teritoriul finlandez in aceleasi conditii ca si finlandezii, supunandu-se legislatiei in materie de ocupare a fortei de munca din Finlanda. Domeniile deficitare (care se confrunta in acest moment cu lipsa de munca) din aceasta tara sunt, potrivit site-ului mai sus mentionat: sanatatea, constructiile, industria metalurgica si serviciile. Specialistii apreciaza insa ca pe viitor Finlanda va avea nevoie de forta de munca straina si in alte domenii, precum: turismul, mass-media si comunicatiile, sanatatea (asistente si ingrijitoare), serviciile sociale.
Salariul in agricultura in Italia
Potrivit site-ului www.omfm.ro, salariul minim brut in sectorul agricol din Italia este 1.019,19 euro pe luna pentru muncitorii agricoli angajati pe perioada nelimitata si 855,61 euro pentru muncitorii agricoli necalificati angajati pe perioada nelimitata in cooperative.