1 ianuarie 2007 va marca, pe langa Noul An, aderarea la Uniunea Europeana. Cu aceasta ocazie, o serie de norme preluate din legislatia europeana vor fi implementate si la noi in tara. Printre cele mai importante se afla si prevederile legate de impozite si taxe din Codul Fiscal.
Scumpirile si modificarile nivelului darilor catre stat, aplicabile din 2007, vor da insa mari batai de cap contribuabililor. Va prezentam principalele taxe si impozite pe care le vom plati de la anul.

Impozite pe case, terenuri si masini

In primul rand, excesul de proprietate va costa scump. Astfel, vor fi majorate impozitele pentru locuinte de peste 150 de metri patrati, cu cate 5% pentru fiecare 50 de metri patrati sau fractiune din aceasta suprafata. ßi impozitele pe terenuri vor fi mai scumpe. O veste buna este ca populatia va plati aceeasi cota de impozit, de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, indiferent de rangul localitatii unde este situat imobilul. Inainte, pentru cladirile din mediul urban se percepea o cota de 0,2%. In ceea ce priveste tranzactiile cu cladiri, terenuri si mijloace de transport, proprietarii trebuie sa plateasca toate obligatiile fiscale aferente pentru a le efectua.
In plus, tranzactiile imobiliare vor fi impozitate prin cote de 1% sau 3% asupra valorii, in functie de valoarea proprietatii si de intervalul de timp in care este detinut imobilul. Trebuie spus ca acest sistem inlocuieste impozitul asupra castigului obtinut din tranzactii. Cele mai mari majorari de impozite vor fi simtite de posesorii autoturismelor cu motoare sub 1,6 litri, acestea fiind duble din 2007. Pentru masinile cu capacitate cilindrica ridicata vor fi platite taxe de minimum 1.800 de lei. In cazul masinilor vechi, importate din UE, va fi introdusa o taxa de prima inmatriculare. Aceasta desi masura nu este agreata de autoritatile de la Bruxelles. Mai mult, consiliile locale vor putea sa majoreze impozitele si taxele locale anuale cu maximum 20% peste nivelul prevazut in Codul Fiscal. Plata impozitelor locale se va face in doua rate, la 31 martie, respectiv 30 septembrie, si nu in trei ca in acest an.
Un avantaj oferit de Codul Fiscal este ca firmele care realizeaza investitii de peste 500.000 de euro vor fi scutite de la plata impozitelor pe cladiri si teren, datorate consiliilor locale, timp de cinci ani.

TVA extinsa

Cota standard de TVA se mentine la 19%, iar cota redusa ramane 9%. Plafonul de inregistrare in scopuri de TVA va scadea de la 200.000 de lei la echivalentul a 35.000 de euro (circa 118.000 de lei).
O modificare importanta este ca se va plati TVA si pentru serviciile de factoring, recuperarea de creante, administrarea si depozitarea titlurilor de valoare, dobanda aferenta contractelor de leasing financiar. In plus, se vor utiliza noi documente de organizare a evidentei fiscale pentru operatiunile din sfera TVA, cum ar fi registrul nontransferurilor, registrul bunurilor de capital si registrul bunurilor primite. Schimbari semnificative au loc la nivelul TVA-ului aferent bunurilor importate sau exportate in UE. Astfel, companiile care fac livrari in UE trebuie sa solicite clientilor codul de inregistrare ca platitori de TVA si sa verifice valabilitatea acestora. Decontul de TVA se depune lunar sau trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare, in functie de perioada fiscala a persoanelor care il depun. Mai mult, in locul declaratiilor de export sau import vor trebui realizate declaratii recapitulative pentru livrarile si achizitiile intracomunitare trimestrial. Declaratiile tip Intrastat vor fi intocmite lunar pentru bunurile care intra din UE in Romania, daca valoarea depaseste 85.000 de euro, si pentru bunurile care ies din tara, in cazul in care insumeaza mai mult de 250.000 de euro.
Noi regimuri speciale de TVA vor fi pentru aurul de investitii, bunuri second-hand, opere de arta si de colectie.

Deductibilitati fiscale

De la anul, facturile fiscale cu regim special vor fi eliminate. Locul lor va fi luat de documente fiscale emise de softwearele proprii ale agentilor economici. Codul Fiscal aduce si alte avantaje, printre care cel al deductibilitatilor. Vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit cheltuielile de transport si cazare, precum si cele cu indemnizatia de deplasari in Romania si strainatate in limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutii publice, fara conditia realizarii profitului in exercitiul curent si/sau in anii anteriori. Vor fi deductibile si cheltuielile cu stocuri si mijloace fixe amortizabile distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, fara conditia existentei unui contract de asigurare.
ßi in privinta nivelului de deductibilitate cu taxele si cotizatiile catre organizatii neguvernamentale sau asociatii profesionale va fi o majorare de pana la 4.000 de euro anual. Deductibile integral vor fi dobanzile si pierderile din diferente de curs valutar in legatura cu imprumuturile obtinute de la institutii de credit, romane sau straine, institutii financiare nebancare, precum si in baza obligatiunilor listate, indiferent de nivelul gradului de indatorare.

Impozitarea dobanzilor si dividendelor

Populatia va plati pentru veniturile sub forma de dividende, dobanzi si, respectiv, pentru castigul din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen impozit de 16%, cu plata anticipata a 1% din valoarea profitului. ßi castigurile din dobanzi obtinute de firmele straine pentru creditele acordate companiilor din Romania la care detin participatii vor fi taxate cu 10% timp de trei ani dupa aderare. Dividendele primite de o companie romaneasca de la o filiala a sa dintr-un stat membru sau de catre firmele din state membre de la filialele din Romania vor fi insa neimpozabile.