Producatorii de lapte, miere sau alte produse animale si agricole vor plati tarife de inregistrare cuprinse intre 10 si 500 de lei in functie de produsele vindute, a declarat vineri presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Marian Avram.

"Tarifele pe care le vor plati sint intre 10 si 500 lei, in functie de ce doreste sa vinda direct pe piata. De exemplu pentru miere si produse apicole vor plati 200 de lei, iar pentru lapte si produse din lapte - 300 de lei", a spus Avram.

Sfaturi pentru producatori

Pentru a-si vinde marfa si pe piata nationala, nu numai pe cea locala (din jurul localitatii de provenienta), producatorii au la dispozitie doua variante. Fie ar trebui sa infiinteze o asociatie, sa construiasca o unitate de procesare si sa prelucreze intreaga cantitate de materie prima sau o pot trece printr-o unitate de procesare autorizata. "Acest lucru se practica in Franta si cred ca s-ar potrivi foarte bine si la noi, dar din pacate nu avem cultura asocierii", a aratat presedintele ANSVSA.

A doua varianta, si cea mai la indemina, este sa-si inregistreze produsele ca traditionale, urmind procedurile Ministerului Agriculturii. "Nu sint costisitoare, nu inseamna plati sau cheltuieli suplimentare, desi inregistrarea ca produs traditional nu este facila oricui", a explicat Marian Avram.

Produsul traditional trebuie sa fie fabricat de cel putin doua generatii, sa aiba conditii specifice care il deosebesc de alte produse similare, sa reprezinte o anumita zona, sa aiba anumite ingrediente si o procedura specifica de preparare.

"Practic toate produsele trebuie sa indeplineasca tot timpul aceste conditii. Nu ne jucam azi cu brinza de burduf, iar miine aceasta are alt continut. De altfel si produsele traditionale sint supuse unui control de laborator, pentru ca nu le producem oriunde si oricind", sustine Avram.

Autoritatile vor preleva probe de apa, probe din produsul finit, iar productia poate incepe numai dupa ce exista niste buletine de analiza care atesta ca produsul este salubru si este bun pentru consumul national si deci pe piata unica europeana.

Una peste alta, micii producatori au fost luati prin surprindere de ultimele masuri. Integrarea in UE produce schimbari pentru care acestia nu par sa fie pregatiti, iar daca nu se va purcede la o informare clara privind caile pe care le au de urmat pentru a putea sa-si fructifice munca, produsele lor vor disparea din piete.