Complexurile Energetice Rovinari si Turceni au iesit pe profit la jumatatea anului, insa acesta nu depaseste 300.000 de lei pentru fiecare unitate. Directorul Complexului Energetic Rovinari recunoaste ca societatea a vandut energie sub pretul pietei, insa doar pentru a nu opri grupurile.

Complexurile Energetice (CE) Rovinari si Turceni au obtinut in prima parte a anului profituri mai mici de cateva sute de ori raportat la bilantul pe prima parte a anului 2008, inainte de inceperea crizei economice. Nivelul profitului in urma bilantului pe primul semestru al acestui an pentru fiecare dintre cele doua societati din subordinea Ministerului Economei nu a depasit 300.000 de lei. Pentru Complexul Energetic de la Rovinari profitul este mai mic de 260 de ori fata de situatia inregistrata inainte de inceperea crizei, iar pentru Complexul Energetic Turceni - de 300 de ori. In ultimele zile, cele doua unitati au fost nevoite sa vanda energie electrica si cu 50 de lei in pierdere pentru fiecare megawat. Preturile la care a fost scos la vanzare un megawat produs la termocentralele din Gorj a fost de 114 lei, 93 si 143 de lei. Media pretului de vanzare a fost astfel cu aproape 50 de lei mai mica decat pretul pietei.
Trotea recunoaste ca a vandut in pierdere

Tiberiu Trotea, directorul general al Complexului Energetic Rovinari, recunoaste ca unitatea pe care o conduce a vandut energie sub pretul pietei. Seful Complexului sustine insa ca a preferat sa vanda energia produsa decat sa opreasca grupurile energetice. Oprirea si repornirea grupurilor energetice ar fi implicat costuri mult mai mari pe ansamblu decat vinderea energiei electrice la un pret mai mic.
"Profitul este asa din cauza crizei economice. Noi avem si niste investitii in derulare pentru care nu a existat finantare in 2008. Sa ne uitam la lista agentilor economici din Romania sa vedem cati sunt pe profit in perioada aceasta. Am preferat sa producem si sa vindem ce avem. Ne convine sa facem astfel decat sa inchidem grupurile energetice. Este si perioada in care consumul a scazut si toata lumea observa ca este momentul de varf pentru energia produsa in sistem hidro si este mult mai ieftina decat cea produsa in termocentrale. Noi ne orientam acum si spre export, dar nu pot sa spun exact zonele", a mentionat Tiberiu Trotea.

Bani pentru Pandurii, hotelul Miami, la mezat

In timpul in care isi cauta piete de desfacere pentru curentul electric si vinde energie sub pretul pietei, Complexul Energetic de la Rovinari a aprobat in ultima sedinta a Consiliului de Administratie suma de un milion de lei pentru finantarea Clubului de Fotbal Pandurii Targu Jiu.
De asemenea, in cadrul aceleiasi sedinte s-a pus in discutie soarta hotelului "Energeticianul" pe care societatea il detine la Targu Jiu. Acesta nu a mai beneficiat de investitii si functioneaza in pierdere. "A fost trasata o sarcina de la Consiliul de Administratie sa luam masuri cu aceasta unitate. Nu este posibil sa mearga in pierdere, cand alte hoteluri din Targu Jiu merg pe profit, chiar si in aceasta perioada. Se discuta doua variante: ori modernizarea, dar sa vedem in cat timp se va recupera investitia si cat va dura modernizarea, ori sa fie preluat in locatie de gestiune", a precizat Tiberiu Trotea.