Afaceristul gorjean Gheorghe Sucitu a cumparat in noiembrie 2004 trei terenuri in zona ARTEGO Tirgu Jiu cu un miliard de lei si le-a vindut dupa cinci luni Complexului Energetic Rovinari cu 5,6 miliarde de lei • Loturile au fost cumparate de CE Rovinari pentru construirea de case pentru viitorii stramutati • Ion Pisc, directorul CE Rovinari, a declarat ca a dispus o ancheta pentru a se verifica modul in care au fost achizitionate terenurile • Comisia de ancheta de la CE Rovinari a constatat ca totul s-a derulat legal • Alta persoana a cumparat in august 2004 un teren cu 6.000.000 de lei si l-a vindut in martie 2005 tot Complexului Energetic Rovinari cu peste 300.000.000 de lei, adica de 50 de ori mai mult

Complexul Energetic (CE) Rovinari a achizitionat in luna martie a acestui an mai multe loturi de teren in Tirgu Jiu care au fost platite cu sume de citeva ori mai mari decit cele cu care fusesera achizitionate initial de catre speculanti. Pamintul este necesar pentru constructia de case pentru viitorii stramutati. Intr-un anumit caz, intermediarul a reusit sa vinda terenul achizitionat de la detinatorii titlului de proprietate la un pret de 50 de ori mai mare. Este vorba de Dumitru Ghigeanu, care a achizitionat de la Dumitru Tomescu, printr-un contract de vinzare- cumparare autentificat de notar, o suprafata de teren de 1.260 de metri patrati pe care a platit 6.000.000 de lei. Tranzactia a fost facuta pe 25 august 2004. Pe 25 martie 2005, Dumitru Ghigeanu a discutat cu o Comisie de Negociere din partea Complexului Energetic Rovinari, care dorea sa achizitioneze teren pentru amplasarea unei vetre de sat necesare stramutarii gospodariilor ce urmeaza sa fie afectate de lucrarile miniere ale carierei Pinoasa. In urma discutiilor s-a ajuns la un pret de sapte euro pe metrul patrat, rezultind o suma de 50 de ori mai mare, adica 323.076.600 de lei. Conventia intre CE Rovinari si Ghigeanu a devenit valabila cu aprobarea Consiliului de Administratie si semnarea de catre directorul general Ion Pisc.

Afaceri de afaceri...

La fel a procedat si Ion Gelatu din Tirgu Jiu, care a cumparat in ianuarie 2005 de la Maria Stefanescu trei suprafete de teren, totalizind 4.536 de metri patrati pentru care a achitat suma de 335.000.000 de lei. Interesant este ca terenul este vecin cu cel cumparat de Dumitru Ghigeanu de la Tomescu. Dupa numai doua luni, Ion Gelatu a intrat si el la negocieri cu aceeasi comisie de la CE Rovinari, si tot pe 25 martie 2005. Terenul a fost cumparat de Complex cu peste 1,1 miliarde de lei, adica sapte euro metrul patrat. Cel mai cistigat a fost insa cunoscutul om de afaceri Gheorghe Sucitu, administrator al SC GATMAT PROD, care s-a ocupat la un moment dat de distribuirea cornului si a laptelui pentru elevi. Sucitu a achizitionat in noiembrie 2004 mai multe terenuri de la acelasi Dumitru Tomescu si tot in zona ARTEGO, suprafata totala a acestora fiind de 3.150 de metri patrati. Pretul de cumparare a fost de 157.500.000 de lei. Omul de afaceri a intrat, de asemenea, la negocieri cu cei de la CE Rovinari, tot pe 25 martie 2005, si a reusit sa vinda bucata de pamint cu 807.691.500 de lei. In septembrie 2004, Sucitu a mai achizitionat 21.912 metri patrati de teren de la Adrian Cernitoiu, in aceeasi zona, suma platita fiind de 1.095.600.000 de lei. In urma negocierilor derulate tot pe 25 martie, CE Rovinari a cumparat terenul de la Sucitu cu suma de 6,5 miliarde de lei.

Sucitu a vindut CE Rovinari 2,2 hectare de teren

Gheorghe Sucitu se afla in relatii foarte apropiate cu controversatul om de afaceri Stinga si este prieten cu fostul deputat PSD Scarlat Iriza, si el om de afaceri. Despre ultimii doi se spune ca nu ar fi deloc straini de tranzactiile cu terenuri cumparate de CE Rovinari. Sucitu a precizat ca a aflat din ziare ca CE Rovinari cauta teren pentru stramutati. "Eu am cumparat mult teren in zona. Chiar si azi (ieri- n.r.) am incheiat un contract de vinzare- cumparare. Se vinde foarte bine terenul acolo. Toti vor sa faca rost de bani. Eu pina acum am cumparat acolo opt hectare de teren. Complexului Energetic Rovinari i-am vindut 2,2 hectare de teren. Eu am cumparat cu doi euro si am vindut cu sapte euro catre Complex. Au mai fost si cheltuielile aferente la notar... Acum sint in negocieri cu Billa, ANL si Volvo, care mi-au oferit 11 euro pe metrul patrat. Eu am aflat din presa ca CE Rovinari cumpara teren. Au fost patru anunturi prin ziare", a declarat omul de afaceri Gheorghe Sucitu.

Directorul Ion Pisc spune ca totul este perfect legal

Ion Pisc, directorul Complexului Energetic Rovinari, a declarat ca o comisie de ancheta din cadrul societatii a analizat modul in care au fost realizate achizitiile terenurilor. Comisia a constatat ca a fost respectata legislatia in vigoare si totul s-a derulat legal. "Eu stiu ca totul s-a desfasurat legal. Este vorba de programul pentru stramutari. Pina in 2010 trebuie sa construim 260 de gospodarii. S-a cautat teren in loturi compacte. Nu sa se faca o casa aici, una colo. Au fost facute aceste verificari pas cu pas si s-a constatat ca totul a fost legal, conform Ordonantei 60. E in beneficiul Complexului ca aceste terenuri sa fie impreuna. S-a gasit acel loc, beneficiaza de toate utilitatile. Dar sa stiti, ca idee, la notar nu se spune intotdeauna pretul corect. Banuiesc si eu. Nu spun ca asa s-a intimplat. Noi am verificat cum s-au derulat achizitiile si rezultatul este corect. La noi n-a venit nimeni sa se plinga ca a fost escrocat. Daca se descopera ca cineva din interiorul Complexului a furnizat informatii, atunci vor fi luate masuri. Oricum, toate aceste achizitii se supun aprobarii Consiliului de Administratie. Sigur ca trebuia sa fie facuta o analiza de piata, sa se compare preturi si va asigur ca s-a facut de catre comisie. Noi am luat sase hectare de teren si aveam nevoie sa fie compact. Cert este ca e de viitor piata afacerilor imobiliare", a declarat directorul CE Rovinari, Ion Pisc.