Jonathan Scheele, seful Delegatiei CE in Romania, a facut lumina ieri in privinta speculatiilor ca ar exista deja un o decizie privind data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Scheele a precizat ca recomandarea privind amanarea sau nu cu un an a integrarii Romaniei va fi formulata de catre Comisia Europeana la 16 mai. Oficialul european a aratat ca intre timp Executivul european urmeaza sa trimita la Bucuresti 14 misiuni de peer-review.
El a precizat ca, "daca CE ar avea in acest moment un punct de vedere privind acest lucru, nu ar cheltui o mare suma din fonduri europene pentru a trimite 14 misiuni de peer-review diferite in Romania si un numar similar in Bulgaria pana in martie. Decizia CE va fi luata la 16 mai".
Scheele a mai explicat, de asemenea, ca, in eventualitatea unei recomandari de amanare a aderarii Romaniei, decizia va apartine in fapt Consiliului European, nu Legislativului si nu Executivului european.
Pe de alta parte, ambasadorul Austriei la Bucuresti, Christian Zeileissen, reprezentant al presedintiei semestriale a Uniunii Europene, a insistat ca Austria "devine activa numai daca exista o recomandare de amanare a aderarii". In acest caz, Austria trebuie sa coordoneze pozitia Consiliului European, care va lua o hotarare pe baza sugestiei CE.
"Daca propunerea Comisiei Europene este aceea ca data integrarii trebuie sa ra-mana 1 ianuarie 2007, presedintia austriaca nu are nici un rol" de jucat in ceea ce priveste stabilirea datei de acces a Romaniei la UE, a adaugat el.
El a mai spus ca nu doreste sa faca spe-culatii referitoare la recomandarea Comisiei Europene.
"Desigur, in cazul in care Comisia va propune amanarea aderarii cu un an si daca motivele pentru aceasta recomandare au legatura cu unul dintre cele 14 puncte din domeniul justitie si afaceri interne, decizia Consiliului trebuie luata cu majoritate calificata. Guvernul nostru (austriac - n.r.) a spus clar in numeroase randuri ca suntem favorabili aderarii Romaniei la 1 ianuarie 2007. (...) Daca exista o recomandare de amanare, este o problema serioasa si nu pot spune cum va reactiona Guvernul austriac", a subliniat el.
Totusi, ambasadorul austriac a declarat ca in prezent "pozitia Austriei a devenit mai favorabila fata de aderarea Romaniei si Bulgariei decat inainte". Zeileissen a mai spus ca "principala chestiune in ceea ce priveste extinderea europeana, pe perioada presedintiei austriece, este progresul procesului de integrare a Romaniei si Bulgariei".