Executivul si-a stabilit programul legislativ pe 2006 si a elaborat o lista a principalelor proiecte de legi care urmeaza sa fie propuse de catre ministerele initiatoare in cursul acestui an, cu termene de prezentare in Guvern.
Astfel, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Codului Fiscal va fi prezentat Guvernului pana la finele lui martie, Ministerul Finantelor intentionand totodata sa propuna pana in vara si un proiect pentru supravegherea suplimentara a institutiilor de credit si a firmelor de investitii.
In perioada imediat urmatoare va fi definitivat si proiectul privind regimul vamal si fiscal pentru marfurile comercializate in sistem duty-free. Ministerul Finantelor intentioneaza sa mai propuna Guvernului, pana la sfarsitul lui iunie, abrogarea Legii nr. 8/1994 privind constituirea si utilizarea Fondului special pentru dezvoltarea si modernizarea punctelor de control pentru trecerea frontierei, precum si a celorlalte unitati vamale, dar si a Legii nr. 332/2001 privind promovarea investitiilor directe cu impact in economie, avand in vedere ca Executivul va promova o noua lege a investitiilor.
Pana in octombrie, Ministerul Finantelor, impreuna cu BNR, va definitiva o noua lege privind activitatea institutiilor de credit si va propune Guvernului noi legi de organizare a Garzii Financiare si a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), care potrivit unor surse, va trece in subordinea directa a primului-ministru.
Pana in aprilie, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va mai elabora o lege pentru reglementarea datoriilor minelor inchise catre bugete si furnizorii de utilitati, urmand ca in vara acestui an sa propuna Cabinetului modificarea Legii gazelor si a Legii petrolului.
ßi Ministerul Agriculturii lucreaza la un proiect de lege prin care vor fi aplicate o serie de masuri financiare pentru societatile comerciale din industria berii, document care va fi prezentat Guvernului in perioada imediat urmatoare.