Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a intalnit miercuri, 16 iulie cu oameni de afaceri cehi si romani, in cea de-a doua zi a vizitei de stat pe care o efectueaza in Republica Ceha. Prezentam alocutiunea sustinuta de seful statului cu aceasta ocazie:
"Va multumim pentru organizarea acestei intalniri. Este o intalnire pentru care va marturisesc ca aveam pregatit un foarte bun speech politic, dar as prefera sa fim pragmatici, incepand sa va fac o scurta prezentare a situatiei Romaniei astazi, acum, plecand de la o usoara intoarcere in timp.
Deci, incepand cu anul 2000, Romania a inregistrat continuu crestere economica pana la sfarsitul anului 2008. In 2007, cresterea economica a Romaniei a fost de 6,9% din Produsul Intern Brut, in 2008 a fost de 7,1% in conditiile in care declinul economic, asa cum ne arata datele statistice de la inceputul anului 2009, incepuse deja in al IV-lea trimestru al anului 2008. In primul trimestru al anului 2009 avem o crestere negativa de minus 6,2%, comparativ cu primul trimestru al anului 2008, iar comparativ cu al IV-lea trimestru al anului 2008, cresterea negativa a fost de circa 2,5%. Foarte probabil si trimestrul II al anului 2009 va marca o continuare a cresterii negative ceea ce se traduce oficial in recesiune, doua trimestre consecutiv de crestere negativa; si nu va fi mica aceasta crestere negativa, va fi de circa minus 6,5 - 7%, este doar o estimare.
In acelasi timp, trebuie sa va spun ca avem un sistem bancar in care Guvernul nu a platit nici macar un cent, toate bancile romanesti sunt intr-o stare acceptabila de sanatate. Spun "acceptabil" pentru ca intotdeauna este bine sa fii prudent cind e vorba de banci. Noi avem deocamdata certitudinea ca niciuna nu a apelat la bugetul de stat sau nu a fost in dificultate sa nu isi poata onora obligatiile.
In acelasi timp, Guvernul a declansat cateva masuri de diminuare a impactului crizei economice. Dificultatile conomiei romanesti vin in primul rind de la prabusirea exporturilor, am inregistrat cifre foarte mari de reducere pe principalele piete pe care noi exportam: Germania, Marea Britanie, Franta, Spania si altele, bineinteles, dar aici au fost principalele diminuari de export, ceea ce a generat incetinirea activitatii industriale in mod deosebit in tara si crestere a somajului. Somajul in Romania este la circa 5,6%, se apropie de 6%.
O cadere consistenta a existat si in sectorul constructiilor, o cadere care in trimestrul II se situeaza undeva la circa 20% fata de anul 2008. Din acest punct de vedere, putem spune ca ne concentram in principal motivatia scaderii Produsului Intern Brut, a cresterii negative, pe reducerea productiei industriale ca efect al reducerii exporturilor si pe reducerea consistenta a sectorului de constructii. Bineinteles si populatia a inteles sa consume mai putin, ceea ce este un alt element care contribuie la cresterea negativa a economiei romanesti.
Perspective: in primul rind, Guvernul a reusit sa mentina principali parametrii de fiscalitate ceea ce mi se pare foarte important, adica se mentine taxa unica de 16% pe profit, pe venit. De asemenea, TVA-ul se mentine la 19 procente, acesti 2 piloni au fost definiti de Guvern ca fiind pilonii de mentinere a stabilitatii fiscalitatii in Romania. In plus, de curand Guvernul a luat masuri de reducere, de anulare a circa 150 de taxe mai mici sau mai mari care se plateau la administratii locale, la administratii centrale si asa mai departe, deci, o simplificare a fiscalitatii a fost una dintre masurile pe care Guvernul le-a luat. In plus, Guvernul a alocat 9 miliarde de euro pentru lucrari de investitii destinate administratiilor locale, dar si lucrarilor de infrastructura nationala.
Este unul din cele mai mari bugete de investitii alocate de Guvern, in ultimii 20 de ani, sa speram ca ele vor fi si realizate in proportie de 100%. Ca masura de siguranta, Guvernul si Banca Nationala a Romaniei au realizat un acord cu Fondul Monetar International si cu Uniunea Europeana prin care la dispozitia Romaniei aproape 20 de miliarde de Euro, 19,95 de miliarde, mai exact. Cele 13 miliarde de la Fondul Monetar International sunt destinate strict rezervei Bancii Nationale, si nu utilizarii de catre Guvern, iar circa 6 miliarde de la Uniunea Europeana sunt destinate acoperirii deficitului bugetului de stat. Acest lucru a generat un flux de bani catre banci si, pentru ca in rezerva Bancii Nationale se aflau circa 20 de miliarde de euro, suma pe care, conform reglementarilor interne, Banca Nationala le-a impus a fi transferate din bancile comerciale in rezerva Bancii Nationale ca masura prudentiala pentru creditele acordate de bancile comerciale.
In momentul de fata, datorita sosirii primei transe de bani de la Fondul Monetar International, 5 miliarde de euro, ea a fost dirijata in rezerva, in rezerva Bancii Nationale si Banca Nationala a inceput sa elibereze bani din rezerva care apartineau bancilor. Deja a eliberat o transa de 1 miliard de euro catre bancile comerciale si pe data de 27, luna aceasta, va incepe eliberarea unei alte transe de circa 1,2 miliarde catre bancile comerciale. Putem spune ca, in Romania, bancile comerciale au bani. Problema este sa ii si elibereze catre mediul de afaceri. Deocamdata, sunt retinute sa faca asa ceva si atunci Guvernul a initiat doua programe care sunt extrem de importante, in care s-a implicat la negocierea dobanzii cu care bancile sa acorde creditele. Este vorba de un program de dezvoltari imobiliare, un program care se numeste "Prima Casa", destinat in principal tinerilor pentru a stimula cumpararea de apartamente deja existente sau pentru a stimula constructiile noi. Si un alt program adresat agriculturii, care sa faciliteze fermierilor accesul la credite cu dobanzi mici. Aceasta este o poza. Sigur ca mai sunt alte masuri: de reducere a personalului in diverse institutii, de anulare a unor sporuri, dar in Romania nu se pune problema intarzierii sau neplatii pensiilor sau a intarzierii sau neplatii salariilor. Nu suntem in aceasta situatie.
Realitatea este ca avem o sursa extraordinara de finantare pe timpul crizei, dar avem capacitate administrativa redusa. Aceasta sursa sunt banii europeni. Romania are la dispozitie pentru proiecte de infrastructura, proiecte de mediu, pentru intreprinderi mici si mijlocii, dezvoltare de intreprinderi mici si mijlocii, pentru proiecte de educatie, pentru infrastructura sau pentru cercetare, pentru recalificarea fortei de munca, are 32 de miliarde de euro, din care nu a cheltuit inca nicio jumatate de miliard. La aceste 32 de miliarde de euro, contributia Guvernului Romaniei trebuie sa fie de inca 22 de miliarde, co-finantarea proiectelor finantate cu bani europeni. Asta inseamna ca, incepand de astazi, pana in 2013, Romania are la dispozitie 54 de miliarde de euro pentru a-i investi in domeniile despre care v-am vorbit mai inainte. Este, daca vreti, un apel pe care il fac si la dumneavoastra, avand in vedere capacitatea redusa inca a Romaniei de a utiliza fondurile europene, in calitate de investitori europeni, sa priviti la proiectele existente in Romania si sa participati la procesul de accesare a acestor bani. Sigur, sunt proiecte de energie, proiecte de mediu, care pot fi accesate si pot fi rapid implementate, utilizandu-se bani nerambursabili de la Uniunea Europeana, plus componenta autohtona si, asa cum va spuneam, bancile au bani, pe care-i asigura chiar Banca Nationala, redandu-le banii pe care ii tinea in rezerva, pana in prezent.
Daca in energie, in mediu, proiectele sunt relativ bine cunoscute de catre dumneavoastra, imi permit sa va sugerez doua zone de maxim interes, in primul rand pentru valorificarea resurselor pe care Romania le are, si ma refer la agricultura. Dupa cum mare parte dintre dumneavoastra stiti, Romania are o capacitate de a realiza o productie agricola care sa acopere nevoile a 80 de milioane de oameni. Acestea sunt toate evaluarile, si ale noastre, si ale Uniunii Europene. Din pacate, desi avem un asemenea potential agricol, 70 la suta din alimentele pe care le consuma cei 22 de milioane de romani sunt importate, pentru ca ne lipseste o industrie alimentara performanta care sa proceseze productia agricola. Cred eu ca este un domeniu de mare interes si pentru investitorii cehi, dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii care sa valorifice productia agricola. Noi acum exportam productie agricola, exportam subventie. Practic, ne furam caciula. Este unul din domeniile in care v-as recomanda sa va orientati, sa veniti cu interes si cu garantia ca este un domeniu de maxim interes pentru economia romaneasca: industria alimentara, care sa valorifice ceea ce producem in agricultura romaneasca.
O alta zona care nu e departe de agricultura este legata de turism: agroturismul. Avem conditii extraordinare din punct de vedere al turismului, dar nu avem inca acea calitate care sa atraga turistii, de multe ori. Vorbesc global, sunt si multe zone in care calitatea turismului este foarte buna. Avem nevoie de acest tip de dezvoltare a turismului romanesc, pentru ca observam ca in ultimii ani agroturismul este extrem de cautat de europeni. Probabil, unde nu s-a prea mai iesit din blocurile de otel si sticla. Sunt zone care ar putea fi de interes pentru investitorii cehi, plecand de la realitatea ca banii europeni sunt la dispozitia oricarui investitor ceh in mod egal cum sunt la dispozitia oricarui investitor roman. Problema este sa fie proiecte, capacitatea de a atrage acesti bani. Asta, in cateva cuvinte, pentru ca as vrea sa castigam mult timp pentru discutii, sa lasam cat mai mult timp discutiilor. Va multumesc mult! "