Studioul 20th Century Fox a fost victima unei "farse" de 1 aprilie, dupa ce o copie a noului film "X-Men Origins: Wolverine" a "scapat" pe internet. Filmele noi ajung frecvent pe net inainte de a fi lansate, dar circumstantele acestui caz au dat impresia unei premiere: a fost vorba de o copie de calitate a unui film de buget mare, cu o luna inainte de lansarea oficiala, informeaza pagina de internet www.digg.com.

Copia filmului s-a raspandit cu viteza fulgerului pe internet. Unele estimari arata ca numai in prima zi s-au inregistrat 100.000 de accesari. Altfel spus, e vorba de venituri serioase, care si-au luat "zborul" din box-office. A fost simtita ca o premiera, dar este posibil sa fie si ultima data cand se intampla, sa fie ziua in care pirateria este tolerata de toata lumea, cu exceptia sefilor studiourilor de film.
Raspunsul celor de la Fox a fost in genul "v-ati incurcat cu cine nu trebuia". Într-o declaratie a studioului se arata ca "lucram impreuna cu FBI pentru a ne asigura ca oricine e responsabil isi va petrece restul zilelor facandu-si griji sa nu scape sapunul pe jos". Dimensiunile situatiei create sunt mai mari si decat concedierea lui Roger Friedman de la Fox, care a castigat premiul pentru cel mai "neinspirat" editorialist dupa ce a scris un material in care incuraja oamenii sa priveasca mai mult la filmele ajunse ilegal pe internet, afirma Michael Dance in articolul publicat pe digg.com.

Internautii condamna furtul

Ain't It Cool News, un portal "parinte" al filmelor ajunse pe internet, a rulat un articol intitulat "Nu vrem review-urile voastre despre «Wolverine»", in care a explicat ca singura cale prin care filmul poate fi vazut acum este prin intermediul unor canale ilegale, lucru ce nu va fi incurajat. JoBlo.com a minimalizat consecintele incidentului sustinand ca, desi vor exista mereu "cetateni" care vor cauta copii ilegale ale filmelor, consumatorul obisnuit va prefera experienta din cinematograf. Cei de la BadandUgly.com au afirmat ca au incetat sa vizioneze copia ilegala dupa numai cateva minute si asteapta ca filmul sa ajunga pe marile ecrane.
DarkHorizons.com a catalogat fapta drept un act care jefuieste mii de oameni de luni intregi de munca. La modul general, problema a fost privita in felul urmator: chiar daca nu iti pasa de raul facut unui mare studio de film, e vorba de munca a sute de persoane din echipa de filmare.
Chiar si cativa "pirati" s-au declarat impotriva furtului. New York Times a publicat un articol intitulat "Unii pirati nu privesc copia ilegala «Wolverine»", iar Gizmodo a scos "Codul de conduita al piratului".
Sa insemne aceste declaratii ca toata lumea a trecut in barca moralitatii? Un lucru e sigur, afirma Michael Dance: baiatul de 14 ani care a furat copia filmului "Wolverine" tremura.